Розпізнавати сигнали світлофора: вчені створили розумну кепку для людей із поганим зором
Розпізнавати сигнали світлофора: вчені створили розумну кепку для людей із поганим зором

Розпізнавати сигнали світлофора: вчені створили розумну кепку для людей із поганим зором

Міжнародна група вчених із Сінгапуру та Китаю створила розумну кепку, яка допоможе людям зі слабким зором розпізнавати червоний або зелений сигнал світлофора за допомогою оптоелектронного датчика.

Розумний одяг

Повідомляється, що цей незвичайний головний убір – один із яскравих прикладів розробки цілого напряму розумного одягу, як-от светри з екранами або штани з технологією спостереження, на основі спеціальних ниток з електронними функціями, так званих wearables.

У чому була проблема

За словами вчених, до певного моменту існувала перешкода, яка стосувалася складності впровадження електроніки в тканини, оскільки напівпровідники, такі як кремній і германій, які важливі для таких застосувань, мають тенденцію тріскатися під час виробничого процесу.

Зараз дивляться

Група під керівництвом Лея Вея з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі проаналізувала процес. Згідно із заявами розробників, зараз нитки можна було виробляти з набагато більшою ефективністю та дуже гарною якістю.

Розпізнавати червоний і зелений

Використовуючи знайдений метод, команда виготовила з волокна кепку. За допомогою оптико-електронного датчика головний убір може реєструвати, червоний або зелений колір світлофора для пішоходів.

Як повідомляється для прикладу, кепка за допомогою вібраційного сигналу здійснює інформування користувача з вадами зору, чи можна переходити дорогу чи ні.

Ремінець для смарт-годинника

Ще один цікавий приклад – перетворення волокна на ремінець для смарт-годинника, який адаптується до поверхні шкіри та вимірює частоту пульсу. Оскільки вироблене волокно витримує тиск, який переважає на глибині 3 000 метрів, його також можна використовувати для підводного застосування.

Джерело матеріала
loader
loader