За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини
За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини

За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини

Під час наймасштабнішого обстрілу Харкова російські військові пошкодили багато об'єктів історичноих забудов. Про це повідомили у Лабораторії моніторингової спадщини України.

– 23 січня за 5 хвилин обстрілів Харкова пошкодження отримали 62 об'єкти історичної забудови, з них – 20 пам'яток архітектури та об'єкти рекомендовані до включення до переліку пам'яток архітектури місцевого значення та пам'ятки історії місцевого значення, — розповів керівник експедиційного спрямування HeMo L Іван Щурко.

Під обстріл потрапили два історично значущі райони міста. Це Залопань, де знаходяться будівлі XVIII-XX століть та центральна частина міста із забудовою кінця XIX – початку XX століття. Сильно постраждали будівлі на вулицях Пушкінській 70, 65 та 68, а також на вулицях Різдвяної 17, 19, 21 та Коцарській 3.

На вулиці Пушкінська 70 розташована будівля Національної академії правових наук України, збудована у 1896 році за проектом Сергія Загоскіна для Германа Гельферіха, купця та брата відомого промисловця Максиміліана Гельферіха. Через вибух стався обвал даху, конструкцій горищного перекриття, а також перекриттів другого та третього поверхів. Стіни та перегородки центральної частини третього та другого поверхів, а також фрагменти стін другого поверху обрушилися. Крім того, виникла пожежа. В результаті цих обвалів було повністю знищено оздоблення інтер'єрів.

Серед пошкоджених будівель Національна академія правових наук України, громадський центр "Фабрика спейс", ресторан "Трипічча", громадський центр "ЕВО-ХАБ", Благовіщенський собор, кафе "Makers", Обласний організаційно-методичний центр культури та мистецтва, а також Харківське медичне суспільство.

  • 23 січня у Харкові стався масштабний обстріл, який виявився найбільшим за час повномасштабного вторгнення. Внаслідок атаки постраждали понад 60 людей 10 людей загинули.
  • Після російського обстрілу 23 січня мер Харкова Ігор Терехов запропонував перейменувати вулицю Пушкінську на честь українського філософа та письменника.
За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини - Фото 1
За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини - Фото 2
За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини - Фото 3
За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини - Фото 4
За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини - Фото 5
За п'ять хвилин обстрілу Харкова росіяни пошкодили 62 об'єкти історичної спадщини - Фото 6
Фото
Фото
26 Сiчня13:50
Теги за темою
Обстріл Харків
Джерело матеріала
loader