МВФ: ШІ вплине на 60% робочих місць у розвинених країнах
МВФ: ШІ вплине на 60% робочих місць у розвинених країнах

МВФ: ШІ вплине на 60% робочих місць у розвинених країнах

За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), штучний інтелект, ймовірно, вплине на 40% робочих місць у світі, а для розвинутих економік цей вплив досягне 60%  . З іншого боку, у країнах з низьким рівнем доходу це вплине на 26% робочих місць. 

«Приблизно половина вакансій може отримати вигоду від інтеграції ШІ, що підвищить продуктивність. Для іншої половини додатки штучного інтелекту можуть виконувати ключові завдання, які зараз виконують люди, що може знизити попит на робочу силу, що призведе до зниження заробітної плати та скорочення найму», – наголошується в блозі  директора  розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої. Штучний інтелект, швидше за все, доповнить роботу людини, а не повністю замінить роботу, додається в блозі.

«Як розвинені ринки, так і країни з ринком, що розвивається, і країни, що розвиваються, піддаються значній невизначеності навколо цих прогнозів», — йдеться в дослідженні МВФ. 

Хоча країни з розвиненою економікою мають кращі можливості для використання переваг технології, вони також, ймовірно, зіткнуться з короткостроковими перебоями. З іншого боку, економікам, що розвиваються, може знадобитися трохи більше часу, щоб на них вплинули збої, пов’язані зі штучним інтелектом. Вони втратять переваги технології, оскільки не готові використовувати технологію для економічного та соціального зростання. Це може збільшити цифровий розрив усередині країни, одночасно збільшуючи прірву між націями. 

У дописі в блозі вказується, що автоматизація зазвичай впливає на рутинні завдання. Однак зі штучним інтелектом справа йде інакше, оскільки він потенційно може вплинути на кваліфіковану роботу. «Як наслідок, країни з розвиненою економікою стикаються з більшими ризиками від штучного інтелекту, але також мають більше можливостей для використання його переваг — порівняно з країнами з ринками, що розвиваються, і економіками, що розвиваються», — йдеться в дописі в блозі. 

Старша робоча сила буде більш вразливою до впливу технологій, ніж молоді працівники з вищою освітою. «Технологічні зміни можуть вплинути на працівників похилого віку через потребу здобувати нові навички. Компанії можуть вважати невигідним інвестувати в навчання нових навичок працівників із коротшою кар’єрою; Літні працівники також можуть бути менш схильні брати участь у такому навчанні, оскільки передбачувана вигода може бути обмеженою, враховуючи обмежені роки роботи, що залишилися», – йдеться у звіті МВФ. 

Запровадження штучного інтелекту набрало обертів після запуску ChatGPT у 2022 році. Кілька компаній, зокрема Amazon і Stack Overflow , уже почали звільняти співробітників, оскільки почали використовувати ШІ для підвищення продуктивності.

Дослідження підкреслює потребу політиків прискорити формування політики, оскільки впровадження штучного інтелекту не припиняється. Європейський  Союз (ЄС) нещодавно став першим регіоном  , який розробив законодавство для регулювання ШІ. США та Китай, серед інших країн, також працюють над розробкою правил для регулювання ШІ.

Хоча штучний інтелект, ймовірно, вплине та змінить спосіб роботи людства, немає сумнівів, що він покращує організаційну продуктивність та операційну ефективність. Згідно з  недавнім дослідженням  Національного бюро економічних досліджень США (NBER), «доступ до допомоги штучного інтелекту підвищує продуктивність агентів на 14%, якщо виміряти кількість проблем клієнтів, які вони можуть вирішити за годину».

Дослідження МВФ проводиться в той час, коли світові лідери зібралися в Давосі, Швейцарія, на Всесвітній економічний форум (ВЕФ), і ШІ є важливою темою для обговорення. У нещодавньому дослідженні WEF,  Future of Jobs Report 2023 , говориться, що майже 14 мільйонів робочих місць, ймовірно, зникнуть протягом наступних п’яти років, і однією з причин є збій, спричинений ШІ.

Джерело матеріала
loader
loader