Третій шанс Ломаченка: бій із Камбососом як початок шляху до "абсолюту"
Третій шанс Ломаченка: бій із Камбососом як початок шляху до "абсолюту"

Третій шанс Ломаченка: бій із Камбососом як початок шляху до "абсолюту"

Український боксер проведе поєдинок за титул чемпіона IBF

Український боксер Василь Ломаченко проведе бій за звання чемпіона світу в легкій вазі за версією IBF проти австралійця Джорджа Камбососа. Поєдинок уже погоджено, повідомив промоутер українця Боб Арум. Попередньо, він відбудеться 13 квітня в австралійському Перті. Бій мав відбутися ще торік, але Ломаченко від нього відмовився, бо почалася війна і він пішов у тероборону рідного Білгород–Дністровського (Одеської області).

Майбутній поєдинок стане третьою спробою українського боксера на шляху до титулу абсолютного чемпіона світу. Якщо поясами за різними версіями і ваговими категоріями він володів неодноразово і велику кількість часу, то пояс абсолютного чемпіона світу втрачав двічі – 17 жовтня 2020 року, коли програв американцеві Теофімо Лопесу, а також 20 травня 2023-го, поступившись спірним суддівським рішенням його співвітчизнику Девіну Хейні.

З другої спроби

Спочатку бій Ломаченко-Комбасос мав відбутися в березні 2022-го року. Тоді українець ішов до другої спроби завоювати титул абсолютного чемпіона світу після програшу у 2020-му Теофімо Лопесу. І повторний шлях був вельми успішним. У 2021-му українець упевнено переміг японця Масаєші Накатані та Річарда Коммі з Гани. Але... 24 лютого 2022-го почалося повномасштабне вторгнення російської армії, і всі плани довелося відкласти до кращих часів. Зокрема, Василь пішов у тероборону рідного Білгород-Дністровського.

До кінця весни ситуація на фронті трохи стабілізувалася, а влітку українських спортсменів почали випускати за кордон. Першим доріжку проторував Олександр Усик зі своєю командою, а за ним уже послідували футбольні донецький "Шахтар" та київське "Динамо", які проводили благодійні матчі, всі виручені кошти від яких йшли на допомогу армії та постраждалому цивільному населенню тощо. Наші спортсмени почали масово виїжджати за кордон, розуміючи, що своїми перемогами на світових аренах привернуть набагато більше уваги до України світової громадськості. Виїхав за кордон і Ломаченко, нехай і бій із Камбососом був уже неактуальним. У жовтні 2022-го "Лома" впевнено здолав Джамейна Ортіса у своєму улюбленому "Медісон Сквер Гарден" у Нью-Йорку і, нарешті, отримав другий шанс на бій за титул абсолютного чемпіона світу.

Бій за титул "абсолюту" відбувся 20 травня 2023-го в Лас-Вегасі та залишив доволі неоднозначне враження. Збоку здалося, що українець мав вельми солідну перевагу, впевненіше почувався в рингу, завдавав більше точних і потужних ударів і був набагато ближчим до перемоги. Шлях і не зробив головного – не відправив суперника в нокаут і не завершив бій достроково. Але... Бокові судді мали власну думку і перемога була присуджена Хейні.

Здавалося, для вікового 35-річного боксера все скінчено, а уїдливі коментарі українських уболівальників, багато хто з яких вважає "Лому" сепаратистом і зрадником через його публічну підтримку УПЦ, навіть попри те, що він пішов до тероборони в перші ж дні війни, лише ще більше пригнічували спортсмена і його впевненість у собі. Але... Рішення продовжити кар'єру і зробити ще одну спробу завоювати титул "абсолюту" прийшло до Ломаченка вже влітку, за кілька днів після бою, а залікувавши всі травми, забиті місця та подряпини, спортсмен і його команда почали шукати відповідного опонента.

До речі, на бій-реванш у Хенї тоді не вистачило духу, нехай він і мотивував свою відмову фінансовою складовою. 

"Реванш? Це, безумовно, спадало мені на думку й одразу кілька разів. Я поговорив із батьком і промоутерами Top Rank про те, який вигляд матиме реванш, які будуть цифри гонорару, і це не склалося. Це не мало сенсу. Я знаю, що це був би великий бій – набагато більший, ніж перший. Попередній поєдинок був спірним, тому другий мав бути більшим. Але цифри, схоже, не були такими вже й великими", – розповів Хейні згодом.

Почати з "непройденого"

Першим "на допомогу" українцеві прийшов Комбассос. Колишній чемпіон світу за версіями WBA Super, WBO, IBF і авторитетного американського журналу The Ring (2021–2022) у легкій вазі вирішив, що цей бій потрібен йому самому для третьої ж спроби стати абсолютним чемпіоном у легкій вазі, після того, як він двічі програв Хеню у червні та жовтні (у бою-реванші) 2022-го року. А Лома якраз те що треба – титулований боксер, навіть більший за самого австралійця і сам шукає "початок шляху" до третього бою за звання "абсолюту".

Австралійському боксеру – 30 років. І, як уже зазначалося, він є колишнім чемпіоном світу в легкій вазі за версіями WBA, WBO та IBF. На профірингу дебютував у 2013 році. А єдиним боксером, від якого він зазнав поразки, залишається Девін Хейні, якому він програв двічі. До того Камбосос здобув 20 поспіль перемог на професійному рингу.

Після поразок від Хейні Камбосос виходив на ринг влітку 2023 року, коли переміг британця Максі Х'юза. Тож свій шлях до третього бою за "абсолюту" він уже розпочав, тоді як для Ломи це буде перший бій після програшу тому ж Хейні. Про серйозність намірів Камбососа провести бій з українцем свідчить той факт, що не далі як минулої п'ятниці, 15 грудня, австралійський боксер натякнув на майбутній поєдинок із Ломаченком. На своїй сторінці в Instagram він виклав постер потенційного майбутнього бою з українським боксером.

Ситуація в легкій вазі

Як так вийшло, що Ломаченко і Камбоссос, програвши бої за титул "абсолюту" в легкій вазі, через короткий час можуть провести поєдинок за титул IBF? Річ у тім, що абсолютний чемпіон Хейні практично відразу перейшов у першу напівсередню вагу і навіть завоював там титул чемпіона WBC (більшість фахівців у світі боксу вважають титул за цією версією найпрестижнішим у світі боксу), а колишній абсолютний чемпіон Теофімо Лопес, який виграв у Ломаченка у 2020-му році, у першій напівсередній вазі володіє двома поясами WBO і The Ring.

І так сталося, що в легкій вазі одразу в трьох версіях – IBF, WBO і The Ring чемпіона немає. За версією WBA регулярним чемпіоном у легкій вазі є Джервонта Девіс, а за версією WBC – Шакур Стівенсон (чемпіон) і... Девін Хейні, у якого "чудовий" титул чемпіон у відпустці. І ось у квітні з'явиться чемпіон IBF.

До речі, Хейні відмовився від усіх поясів 30 листопада, в останній день осені, а вже 19 грудня, напередодні, стало відомо, що Лома і Камбосос домовилися про особистий бій.

Останні штрихи в контракті

Звичайно, бій ще офіційно не оголошений, але все йде до того, що це буде зроблено найближчим часом. Буквально напередодні промоутер Боб Арум повідомляв, що "Ми намагаємося завершити угоду про бій за титул чемпіона світу в легкій вазі між ним і австралійцем Джорджем Камбососом. Я дійсно вірю, що ми досягли значного прогресу, і я вірю, що цей бій відбудеться десь у квітні в Австралії. Австралія – дуже велика країна з чудовими людьми".

Але вже напередодні констатував у коментарі Fight Hype: "Бій Василя Ломаченка з Джорджем Камбососом за вакантний титул чемпіона світу за версією IBF у легкій вазі у квітні в Австралії остаточно узгодили".

Нарешті, на те, що наступний бій Василя буде титульним, раніше натякав і його особистий менеджер Егіс Клімас.

Виходить, що всі основні питання узгоджені та залишилися деталі, дрібні "штрихи" до контракту. А Камбосос ніколи не був схильний до епатажу, як Тайсон Ф'юрі. І якщо промоутер сказав, що деталі контракту узгоджені, то так воно і є насправді. І вже за чотири місяці ми побачимо титульний бій за участю Ломи – повернення українця у великий бокс. Нехай це і буде бій "всього лише" за один титул чемпіона.

Перспективи на "абсолюту"

Говорячи ж про можливий бій за титул абсолютного чемпіона – у майбутньому, перш за все, варто тримати "в умі" Джервонту Девіса, нинішнього чемпіона за версією WBA. Адже в його послужному списку 29 перемог у 29 боях, він є одним із небагатьох у дивізіоні небитих боксерів. У зв'язку з цим Боб Арум заявив, що три боксери мають шанси перемогти Девіса. 

"Я вважаю, що і Ломаченко, і Стівенсон, і Тео Лопес мають хороші шанси перемогти Джервонту. Кожен із них готовий його перемогти", – сказав Арум напередодні. При цьому, він не назвав у цьому списку Камбососа...

До речі, бій Ломаченка проти Девіса активно обговорювався кілька років тому, однак на переговори сторони так і не вийшли.

Втім, поки що про бій за звання абсолютного чемпіона світу в легкій вазі Ломаченко може тільки мріяти, як і будь-який інший боєць. Наразі відразу за трьома версіями титул чемпіона вакантний.

Джерело матеріала
loader
loader