У 2023 році православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Тож відтепер православні святкують Різдво 25 грудня. Але у ПЦУ зазначили, що перехід буде поступовим і віряни за бажанням можуть продовжувати святкувати Різдво, як і раніше, 7 січня.
Як приготувати смачний і файний різдвяний калач відразу з трьома начинками – читайте на Фактах ICTV.
Різдвяний калач: рецепт на Різдво
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 500 г
- дрiжджі – 20 г
- молоко – 225 мл
- яйце – 1 шт.
- вершкове масло – 45 г
- цукор – 60 г
- ванільний цукор – 10 г
- сметана – 75 г
- сіль – 1/2 ч. л.
Інгредієнти для макової начинки:
- мелений мак – 150 г
- цукор – 50 г
- ванільний цукор – 5 г
- молоко – 75-80 мл
Інгредієнти для горіхової начинки:
- мелені грецькі горіхи – 150 г
- цукор – 50 г
- ванільний цукор – 5 г
- молоко – 65-70 мл
Інгредієнти для вишневої начинки:
- варення вишні – 100 г
- крохмаль – 1,5 ст. л.
Інгредієнти для штрейзеля (присипки):
- борошно – 50 г
- масло – 30 г
- цукор – 2 ст. л.
Приготування:
Тісто:
Зараз дивляться
- Зробіть опару. Розведіть дріжджі у теплому молоці з цукром. Додайте ложку борошна, перемішайте і залиште у теплі на пів години.
- Додайте до опари борошно, сіль, ванільний цукор, яйця, розтоплене масло, сметану та молоко.
- Замісіть гладеньке тісто та залиште підніматися у теплому місці на 1,5-2 години.
- Дістаньте тісто з миски, промніть його руками, щоб вийшло повітря. Підкачайте у кулю і залиште, щоб воно піднялося ще раз.
Горіхова начинка:
- Горіхи подрібніть качалкою або в блендері.
- До мелених горіхів додайте цукор, ванільний цукор і гаряче молоко. Перемішайте, накрийте кришкою і залиште запарюватися.
Макова начинка:
- Мак перетріть у ступці або пропустіть через спеціальний млинок для маку.
- Додате до маку цукор, ванільний цукор та гаряче молоко. Перемішайте, накрийте та залиште запарюватися.
Вишнева начинка:
До вишневого варення додайте крохмаль, перемішайте. Крохмалю потрібно стільки, що начинку було зручно намащувати на тісто та щоб вона не текла.
Формування різдвяного калача:
- Тісто розділіть на три рівні частини. Кожну частину розкачайте у прямокутник.
- На кожен пласт тіста викладіть одну з трьох начинок. Розрівняйте шар начинки так, щоб з усіх боків залишилися по 2-3 см незмащеного тіста.
- Закрутіть три рулети та щільно защипніть шов.
- Покладіть рулети поруч один з одним швом донизу та з’єднайте всі їх разом з одного боку, добре притиснувши кінці рулетів.
- Заплетіть косичку та щільно з’єднайте кінці рулетів з другого боку.
- Скрутіть тісто у калач, покладіть на деко, змащене олією, або застелене пергаментом чи силіконовим килимком.
- Візьміть звичайну скляну банку, змастіть її зовні олією та розташуйте в центрі калача, щоб під час розстоювання він зберіг гарну форму.
- Накрийте калач харчовою плівкою та залиште підніматися.
- Зробіть штрейзель. У борошно додайте холодне порізане на маленькі шматочки вершкове масло та цукор. Пальцями перетріть все до стану крихти.
- Змастіть калач яйцем, посипте штрейзелем.
- Духовку розігрійте до 180 градусів. Випікайте калач приблизно 45 хвилин.
- Готовність калача перевіряйте дерев’яною шпажкою. Вона повинна виходити з калача сухою, без слідів сирого тіста. Якщо калач починає підгорати, а всередини ще не готовий, прикрийте його зверху фольгою, блискучим боком догори.
- Готовий різдвяний калач зніміть із дека та дайте охолонути на решітці.
Смакуйте та насолоджуйтеся! Затишного Різдва!