Що може бути краще за ароматне, ситне блюдо, яке зігріє в холодні зимові ранки?
Хачапурі, традиційний грузинський пирігз сиром, може стати чудовою ідеєю для новорічного сніданку. Його м'яке тісто та сирна начинка з яйцем неодмінно порадують вас та ваших близьких.
Складові:
Для тіста:
- Молоко – 130 мл
- Кип'ячена вода – 100 мл
- Цукор – 1 ч.л.
- Швидкої дії сухі дріжджі – 5 г
- Оливкова олія – 1 ст. л.
- Борошно вищого ґатунку – 350 г
- Кухонна сіль – ½ ч. л.
Для начинки:
- Кришена бринза – 100 г
- Тверда моцарела, натерта на тертці – 200 г
- Яйця – 5 шт.
Приготування:
Тісто:
- У мисці змішайте кип'ячену воду з молоком. Додайте цукор, дріжджі, і оливкову олію, перемішайте до розчинення дріжджів.
- Додайте половину борошна, перемішайте, потім додайте сіль і решту борошна. Вимішуйте до формування м'якого, але не липкого тіста.
- Накрийте тісто та залиште в теплому місці на 40 хвилин.
Начинка:
- У мисці змішайте бринзу, моцарелу, та одне яйце до однорідної маси.
Формування хачапурі:
- Духовку розігрійте до 240°C (220°C з конвекцією).
- Тісто розділіть на чотири частини, розкачайте кожну в овальну форму.
- Викладіть начинку в центр кожного шматка тіста, залишаючи вільними краї.
- Загніть краї тіста, формуючи човник, і залиште стояти ще на 15 хвилин.
Випікання:
- Випікайте 10-12 хвилин до золотистої скоринки.
- Розбийте решту яєць, додайте по одному жовтку в кожен хачапурі, і випікайте ще 2-3 хвилини.
Подавайте хачапурі гарячими, з вершковим маслом або з соусом чилі на ваш смак. Це блюдо стане справжньою прикрасою вашого новорічного столу, додасть святкового настрою та забезпечить ситний початок дня. Смачного!
Раніше,"Телеграф" розповідав, про улюблений салат грузинів. Вам знадобиться два огірки та одне яблуко.