Гості підуть ситими та задоволеними: як розрахувати кількість їжі на Новий рік
Гості підуть ситими та задоволеними: як розрахувати кількість їжі на Новий рік

Гості підуть ситими та задоволеними: як розрахувати кількість їжі на Новий рік

Гості наїдуться та зайвого не залишиться

Незабаром Новий рік і кожен кулінар стурбований підготовкою святкового столу таким чином, щоб гості не пішли голодними. Важливо смачно та ситно нагодувати гостей. І якщо з кількістю алкоголю ми вже розібралися, питання про їжу залишається відкритим.

Разом з OBOZ.UA розповімо про норму їжі для організації свята. Жоден ваш гість не втече від вас голодним, і зайвої їжі залишиться небагато.

Як правильно розрахувати святкове меню

Спочатку слід звернути увагу на вік запрошених, їх харчові звички та деякі інші особистісні нюанси. Наприклад, якщо на свято прийдуть гості з дітьми — варто подбати про окремий дитячий стіл, а якщо в гулянні братимуть участь люди похилого віку — варто звернути увагу на наявність дієтичної їжі. Якщо ж у вас будуть вегани, обов’язково включіть у меню овочеві страви.

Загалом норма їжі залежить від тривалості застілля. Якщо воно триватиме 2 години, готуйте їжу з розрахунку 200-400 г на особу, 4 години – близько 600 г, а 6 годин – це близько 900-1200 г на кожну особу. Щоб не потрапити в халепу, краще підготуйте 2-3 додаткові порції на випадок підвищеного апетиту або додаткових гостей.

Як розрахувати норму їжі за стравами

Першими завжди подаються на стіл холодні та гарячі закуски – нарізки, соління, м’ясні чи овочеві закуски, бутерброди, морепродукти. Їх готують у розрахунку 350-400 г на гостя.

У меню краще включити також мінімум три види салатів, якщо мова гуляння готується більш ніж на 12 осіб. Їх слід готувати з розрахунку на 300 г на кожного гостя.

Норма подачі гарячих страв становить 300-400 г на особу з урахуванням гарніру. Найкраще готувати кілька варіантів гарячих страв.

Також не забудьте про солодкий стіл — тут важлива наявність не тільки великого торта, а й різноманітних тістечок і фруктів. Для розрахунку оптимальної ваги торта приймають норму 120-150 г на людину. Фруктову нарізку подавайте з розрахунком 250 г на кожного дорослого гостя та 350 г на кожну дитину.

А от якщо залишилася зайва їжа, її можна використовувати з розумом. Так ви збережете свій гаманець.

Теги за темою
Новий рік
Джерело матеріала
loader