Крок до ЮНЕСКО: Щедрий вечір внесли у список культурної спадщини
Крок до ЮНЕСКО: Щедрий вечір внесли у список культурної спадщини

Крок до ЮНЕСКО: Щедрий вечір внесли у список культурної спадщини

Традиції Щедрого вечора в Україні внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Таке рішення ухвалило Міністерство культури та інформаційної політики.

Які традиції Щедрого вечора потрапили до списку

МКІП включив до переліку близко 90 елементів, зокрема й ті, що стосуються новорічного циклу святкувань. Серед них – обряд Маланка, що зберігся у селі Белелуя на Франківщині, традиція віншування Василів у селі Липівка та створення об’ємної сферичної різдвяної зірки, що побутує у селі Мацьковичі.

 – Традиції Щедрого вечора України відбуваються у формі так званих новорічних обходів. Традиція має довгу історію, сягаючи своїм корінням дохристиянських часів і включає в себе 12 обрядових страв, звичаї готуватися до Щедрого вечора, перевдягатися: водити козу, Маланку, щедрувати. І тут важливим є всесвітньо відомий твір Щедрик, — зазначила дослідниця традицій української культури Марина Соботюк.

Чи зможе Щедрик потрапити до списку ЮНЕСКО

Нині в міністерстві працюють над включенням Щедрика до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Зараз дивляться

– Наша мета — довести світові, що мелодія Carol of the Bells має насправді суто українське “громадянство”. Відповідно до правил ЮНЕСКО, одна з вимог для включення елементу до світового Списку — це його включення до національного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, тому сьогоднішня подія — важливий крок до світового визнання, — розповіла перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Вже розроблено світову промо-кампанію, що розкаже світу про наші традиції. Це будуть звані вечори за кордоном з ресторатором Євгеном Клопотенком та діджитал-шоу Щедрий вечір за участі співачки Jerry Heil. Її Молодіжна рада при МЗС визначила молодіжною амбасадоркою Щедрика.

Джерело матеріала
loader
loader