Як швидко треба доїсти "залишки бенкету"
Ми розповідали, які страви повинні бути на столі на Різдво. Але після свят у переважній більшості випадків залишки цих страв залишаються у холодильнику. Це не є погано — адже ще кілька днів можна не думати, що поїсти.
Але з часом вони починають псуватися, і це вже на так весело. Разом із порталом "Порадниця" розповідаємо, скільки часу можуть зберігатися готові страви. Це залежить від багатьох чинників, які варто враховувати.
- чи свіжими були продукти
- в яких умовах готували їжу
- скільки часу страви стояли на столі й за якої температури
- яка температура в холодильнику (не повинна перевищувати +4)
Багато готових страв, що зберігалися 4-6 годин за кімнатної температури, їсти уже не варто — це спричиняє ризик отруєння. Другі страви та закуски найкраще зберігати у харчових контейнерах з кришками, банках або хоча б у плівці. Не варто залишати їх у холодильнику відкритими, від цього вони підсихають та обмінюються бактеріями.
Також не можна допускати, щоб готові страви мали контакт із сирими м’ясом та рибою. Залишки ковбаси, сиру та копчень найкраще зберігати в пергаментному папері. А салати — не тримати у холодильнику більше доби. Заправляти їх, до речі, найкраще перед подачею — так їх життя дещо продовжується.
Готове м’ясо та м’ясні страви рекомендують зберігати до 48 годин, відкриті м’ясні консерви – 72 годин, страви з риби живуть не довше, ніж 36 годин. Перші й другі страви зберігають у холодильнику до 72 годин.
Залишки деяких страв можна покласти в морозильник, а за потреби розігріти в мікрохвильовці або духовці. Також ми розповідали, як врятувати пересолене сало.