Дієта і піст – не привід відмовлятися від смачної та корисної їжі під час зимових свят. Подолати новорічний марафон допоможе легке дієтичне меню. Воно не зашкодить здоров’ю і водночас не зіпсує настрій. Факти підібрали найкращі рецепти.
Зелений салат з авокадо і огірком
Фото: Unsplash
Легкий салат чудово підходить до святкової вечері всім, хто дотримується дієти і здорового харчування. Що може бути краще за дієтичне меню на новорічний стіл 2024?
Інгредієнти на дві порції
- листя салату – до смаку
- авокадо – 2 шт.
- огірки – 2 шт.
- маслини – 1 банка
- оливкова олія – до смаку
- пучок кропу – до смаку
- сіль – до смаку
Приготування
- Рвемо листя салату та викладаємо в миску.
- Чистимо огірок й авокадо від шкірок і нарізаємо на тонкі смужки. Додаємо до салату і перемішуємо.
- Викладаємо в миску маслини.
- Готуємо заправку: олію змішуємо з сіллю і кропом та заправляємо сумішшю салат з авокадо і огірком.
Гуакамоле з овочами
Фото: Unsplash
Простий рецепт дієтичної страви на Новий рік 2024. Смачний дип можна подавати як самостійну закуску або ж до овочів.
Інгредієнти на дві порції
- 3 стиглих авокадо
- 5 гілочок свіжої кінзи
- 2 зубчики часнику
- 1 великий помідор
- 3 ст. л. лимонного соку
- половинка ріпчастої цибулини
- сіль – до смаку
Приготування
- Почищені та помиті зубчики часнику пропускаємо крізь прес, солимо й перемішуємо виделкою, щоб смак розкрився.
- Розрізаємо авокадо навпіл. Прибираємо кісточку, м’якоть розминаємо до однорідного стану й одразу додаємо сік лимона, тоді гуакамоле не потемнішає.
- Нарізаємо дрібними кубиками помідор і цибулю. Додаємо овочі до авокадо та перемішуємо.
- Подаємо як самостійну закуску або з кукурудзяними чипсами.
Запечені овочі
Фото: Unsplash
Овочі, запечені у духовці – ідеальний варіант дієтичного меню на новорічний стіл. Овочі – смачна, корисна та легка страва на Новий рік 2024.
Інгредієнти на дві порції
- зелена стручкова квасоля – 300 г
- 2 цибулини
- 2 баклажани
- 2 червоних перці
- 2 кабачки
- 5-7 помідорів-чері
- 3 ст. л. оливкової олії
- 2 ст. л. соєвого соусу
- 1 ст. л. лимонного соку
- суміш прованських трав, сіль, чорний мелений перець – до смаку
Приготування
- Миємо всі овочі та нарізаємо так, як нам до вподоби.
- Викладаємо овочі у форму для запікання, застелену спеціальним пергаментом.
- Готуємо соус. Для цього треба змішати соєвий соус, лимонний сік, оливкову олію, трави і сіль.
- Поливаємо овочі й залишаємо на 10 хвилин, щоб вони набрали смаку.
- Перемішуємо овочі та запікаємо в духовці за температури 180°С протягом 20-30 хвилин.
Подавайте овочі з улюбленим соусом.
Креветки з часником у соєвому соусі
Фото: Unsplash
Проста, смачна, легка дієтична страва на Новий рік 2024. Жодних складнощів навіть для кулінарів-початківців, адже морепродукти дуже швидко готуються – не більш ніж 3-5 хвилин.
Інгредієнти на дві порції
- королівські креветки – 500 г
- соєвий соус – 3-5 ст.л.
- олія – 3 ст. л.
- вершкове масло – 20 г
- часник – 1-2 зубчики
- перець, пряності, зелень – до смаку
Приготування
- Підготуйте всі компоненти. Креветки нехай розморожуються за кімнатної температури.
- Розморожені морепродукти очищуємо від панцирів, видаляємо голови, якщо є, промиваємо й обсушуємо паперовими рушниками.
- Очищуємо зубчики часнику та подрібнюємо на тертушці або за допомогою преса.
- Розігріваємо пательню з олією та викладаємо морепродукти. Креветки-напівфабрикати тримаємо на сильному вогні приблизно 30 сек. Якщо використовуєте свіжі креветки сірого кольору, тримайте на вогні 2-3 хвилини, доки вони не набудуть рожевого кольору.
- Додаємо вершкове масло та подрібнений часник. Перемішуємо та залишаємо ще на одну хвилину.
- Додаємо соєвий соус, помішуючи, готуємо страву на середньому вогні близько двох хвилин.
- Коли частина соусу випарується, можна знімати страву з вогню.
- Прикрашаємо страву свіжою зеленню та скибочками лимону.
Чіа пудинг із манго
Фото: Unsplash
Легкий чіа пудинг із фруктами та горішками – надзвичайно поживний і вишуканий десерт, який прикрасить новорічний стіл і збереже вашу стрункість. Чудова альтернатива замість торта на Новий рік 2024.
Інгредієнти на 5-6 порцій
- 1 бляшанка кокосового молока (400 мл)
- 60 г насіння чіа
- 1 ч. л. ванільного екстракту
- 1-2 ст. л. меду
- 400 г пюре манго
- 250 г манго
- кеш’ю, фісташки, кокосова стружка – до смаку
Приготування
- Наливаємо кокосове молоко в глибоку миску. Додаємо насіння чіа і добре розмішуємо за допомогою виделки.
- Додаємо екстракт ванілі та мед, перемішуємо та залишаємо на 10 хвилин.
- Знову ретельно перемішуємо, накриваємо кришкою чи харчовою плівкою й охолоджуємо пудинг протягом декількох годин.
- Перекладаємо частину пудингу у склянку чи герметичну тару, в якій подаватиметься десерт.
- Заливаємо манговим пюре, додаємо половинки свіжого манго та улюблені горіхи. Зверху можна ще посипати кокосовою стружкою.
Сподіваємося, таке дієтичне меню не тільки задовольнить гостей на Новий рік, а й додасть енергії. Смачного!