Польські перевізники знову блокуватимуть Дорогуськ, до протесту долучаться фермери
Польські перевізники знову блокуватимуть Дорогуськ, до протесту долучаться фермери

Польські перевізники знову блокуватимуть Дорогуськ, до протесту долучаться фермери

Польські перевізники, яким Окружний суд у Любліні дозволив відновити блокаду кордону в Дорогуську, в понеділок повертаються з протестом на кордоні. До блокади кордону в цьому місці до них приєднуються також польські аграрії, які висувають свої вимоги.

Про це повідомив у Фейсбуці один з організаторів протесту, політик націоналістичної "Конфедерації" Рафал Меклер, передає Укрінформ.

"У понеділок в Дорогуську стартує нова блокада кордону, яку раніше заборонив війт. До нас приєднуються аграрії з організації "Об’єднане село", – повідомив Меклер.

Як зазначається, протест, до якого долучаться аграрії, розпочинається о 14:30 за київським часом.

Серед вимог польських аграріїв, які приєднуються до протесту, – заборона імпорту цукру з України, негайні безпосередні доплати аграріям, грошова компенсація для виробників кукурудзи тощо.

Як повідомлялося, минулої п’ятниці Окружний суд в Любліні скасував рішення війта Дорогуська про заборону блокади польськими перевізниками дороги поблизу польсько-українського кордону.

Війт прикордонного Дорогуська Войцєх Сава 11 грудня заборонив протестувальникам блокувати дорогу, а їхнє нове подання 14 грудня про відновлення блокади руху вантажівок поблизу пункту пропуску "Дорогуськ-Ягодин" відхилив. Наступного дня суд в Любліні розглянув апеляцію польських перевізників на рішення війта.

Новий міністр інфраструктури Польщі Даріуш Клімчак минулого тижня зустрівся з польськими протестувальниками в Любліні. Після цієї зустрічі міністр зазначив, що він діятиме за принципом поваги до угоди між ЄС та Україною, бажання допомогти Україні, але і з бажанням врахувати інтереси польських підприємців. За його словами, найближчим часом він планує зустрітися з колегами з України, а також інших країн, які межують з Україною, зокрема Словаччини й Угорщини.

Після зустрічі з міністром протестувальники заявили, що хоч розмова була конструктивною, вони не мають наміру переривати протест, поки не буде знайдено прийнятного для них рішення.

Польські перевізники 6 листопада розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин". Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року.

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту і розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску "Медика – Шегині" поблизу Перемишля.

Теги за темою
Україна Польша
Джерело матеріала
loader
loader