Стане королевою столу на Святвечір: як готувати кутю по-полтавськи
Стане королевою столу на Святвечір: як готувати кутю по-полтавськи

Стане королевою столу на Святвечір: як готувати кутю по-полтавськи

Дуже цікавий спосіб приготування куті

Ми ділились рецептом незвичної закарпатської куті. Так само, як полтавська, вона більше нагадує суп, аніж кашу.

Полтавська теж може здатись вам незвичною, якщо ви звикли до "сухої" куті. Зварену заздалегідь кашу заливають узваром до консистенції густого супу. Узвар повинен бути концентрованим і солодким. В традиційному варіанті куті не додають ні, родзинок, ні маку, ні інших компонентів не додають. За більш сучасним рецептом такі додатки є. Як приготувати таку кутю, розповіли на порталі "Український центр культурних досліджень".

Інгредієнти:

  • Пшениця
  • Цукор
  • Мед
  • Сушені яблука
  • Сушені груші
  • Чорнослив
  • Горіхи
  • Курага
  • Мак

Спосіб приготування:

  1. Пшеницю заливаємо на ніч холодною водою в пропорції один до двох. Вранці варимо її на повільному вогні до готовності.
  2. Паралельно варимо узвар — з яблук, груш і чорносливу. Узвар повинен бути концентрованим і дуже солодким.
  3. Для заправки на кілька годин замочуємо мак. Після цього протираємо його в ступці або перебиваємо блендером.
  4. Чорнослив та курагу ріжемо шматочками. Горіхи прогріваємо на сухій сковороді. Змішуємо горіхи,чорнослив та курагу. Додаємо товчений мак та заливаємо теплою водою з медом.

Раніше на стіл ставили два горщики: один з узваром, а другий — з незаправленою кутею. Зараз ще її змішують одразу, безпосередньо перед подачею на стіл. Кутя дуже смачна, вона виглядає не як каша, а як суп. Також ми ділились рецептом смачного різдвяного калача.

Теги за темою
Різдво
Джерело матеріала