Найкращі гарячі страви на Новий рік 2024: 5 рецептів на будь-який гаманець
Найкращі гарячі страви на Новий рік 2024: 5 рецептів на будь-який гаманець

Найкращі гарячі страви на Новий рік 2024: 5 рецептів на будь-який гаманець

Різдво і Новий рік - улюблені сімейні свята українців, на які хочеться приготувати щось особливе. Ми зібрали найкращі гарячі страви на Новий рік 2024 на різний смак і гаманець. Деякі з них вимагають кулінарного досвіду, а інші доступні навіть новачкам в готуванні. Але всі вони однаково сподобаються рідним і друзям.

  • Новорічна курка запечена з апельсинами
  • Запечена риба на Новий рік
  • Картопля фарширована
  • Курячий рулет з чорносливом
  • Лінива лазанья з лаваша

Новорічна курка запечена з апельсинами

Любителям курки обов'язково варто включити цю страву в меню на Новий рік 2024. Запечена ціла курочка, просочена апельсиновим соком, швидко зникне з тарілок.

Інгредієнти:

  • курка - 1 тушка;
  • апельсини - 1 шт.;
  • картопля - 5-6 шт.;
  • майонез - 4 стол. л.;
  • приправа для курки - 1 чайн. л.

Курку промити і обсушити серветками. Апельсин промийте і наріжте кружечками товщиною приблизно 1 см. Майонез змішайте з приправою для курки і змастіть поверхню птиці. Викладіть тушку на деко з пергаментом. Всередину курки викладіть нарізаний апельсин. Картоплю почистіть, наріжте на четвертинки і викладіть навколо курки. Запікайте страву в духовці близько 2 годин при 200 градусах.

Запечена риба на Новий рік

Запікати в духовці рекомендується щуку, скумбрію, судака або форель, але можна взяти і будь-яку іншу рибу за смаком.

Інгредієнти:

  • риба - 1 шт.;
  • цибуля - 1 шт.;
  • лимон - 1 шт.;
  • болгарський перець - 1 шт.;
  • помідори - 2 шт.;
  • стручкова квасоля - 100 г;
  • олія - 2 стол. л.;
  • зелень, сіль, перець за смаком.

Рибу розморозьте в холодильнику, якщо вона заморожена. Духовку увімкніть розігріватися до 180 градусів. Рибу випатрайте, очистіть від плавників і луски. Голову і хвіст можна залишити. Лимон, цибулю перець і помідори наріжте тонкими кільцями, моркву - кружечками.

У форму для запікання викладіть змочений у воді пергамент для випічки. Викладіть на дно форми половину овочів, потім покладіть рибу, полийте олією, посоліть і поперчіть. На рибу викладіть другу половину овочів. Запікайте рибу 35-50 хвилин залежно від розміру.

Картопля фарширована

Дуже смачний і ситний новорічний гарнір, який також може бути самостійною стравою. Фарширувати картоплю можна чим завгодно - ми ж пропонуємо рецепт з сиром і шинкою.

Інгредієнти:

  • велика картопля - 4 шт.;
  • сир - 100 г;
  • вершкове масло - 20 г;
  • шинка або ковбаса - 150 г;
  • сіль, перець, зелень за смаком.

Картоплю ретельно помийте і відваріть в мундирі в підсоленій воді до готовності (20-25 хвилин). Кожну бульба розріжте навпіл і ложкою вишкребіть м'якоть з середини, щоб вийшли картопляні човники.

Сир натріть на тертці, а шинку дрібно наріжте. Картопляну м'якоть розімніть виделкою і змішайте з шинкою і сиром, поперчіть і посоліть за смаком. Наповніть картоплини цією начинкою. Випікайте фаршировану картоплю 15-20 хвилин в духовці при 180 градусах, або підігрійте в мікрохвильовці, поки не розтане сир.

Курячий рулет з чорносливом

Смачна страва на велику компанію, яку зручно розрізати на порційні шматочки.

Інгредієнти:

  • куряче філе - 500 г;
  • чорнослив - 100 г;
  • твердий сир - 100 г;
  • майонез - 2 стол. л.;
  • сіль, перець за смаком.

Чорнослив замочіть в гарячій воді на 20 хвилин. Натріть на крупній тертці. Куряче філе наріжте на тонкі пласти і відбийте з двох сторін. Не відбивайте занадто сильно, інакше м'ясо буде тонким і начинка випаде. Змастіть кожне філе з одного боку майонезом і посипте сиром, а на сир викладіть чорнослив. Загорніть кожне філе в рулет і за необхідності закріпіть зубочистками.

Рулет можна запекти в духовці або посмажити на сковороді. Приготування в духовці: викладіть рулетики в придатну для запікання форму, накрийте фольгою і запікайте 30 хвилин при 180 градусах.

Приготування на сковороді: розігрійте 2 ложки олії, обваляйте рулетики в борошні і обсмажуйте з кожного боку по 10-15 хвилин.

Лінива лазанья з лаваша

Лінива лазанья за смаком не поступається класичній, але готується набагато простіше. Щоб страва вийшло вдалою, обирайте якісний і не найдешевший сир.

Інгредієнти:

  • лаваш - 300 г (2 штуки);
  • курячий фарш - 500 г;
  • цибуля - 1 шт.;
  • твердий сир - 150 г;
  • томатна паста - 3 стол. л.;
  • вода - 150 мл;
  • соняшникова олія - 2 стол. л.;
  • перець, сіль, спеції за смаком.

Сир натріть на крупній тертці, а цибулину дрібно наріжте. У сковорідці розігрійте олію і викладіть курячий фарш з цибулею. Обсмажуйте 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте в сковороду томатну пасту і влийте воду. Посоліть і поперчіть фарш за смаком, додайте спеції (добре підійдуть італійські трави і мускатний горіх). Тушкуйте все разом 5 хвилин під кришкою.

Лаваш наріжте на прямокутники, які помістяться в вашу форму для запікання. Два прямокутника зробіть більшими - це буде дно і бортики. Змастіть форму для випічки олією і викладіть великі листи хрест-навхрест. Викладіть шар начинки з фаршу, посипте сиром і накрийте листом лаваша. Чергуйте начинку і листи, поки фарш не закінчиться. Останній шар накрийте лавашем і посипте сиром.

Поставте лазанью в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте приблизно 20-30 хвилин до рум'яної скоринки.

Дивіться інші новорічні та різдвяні рецепти:

  • Смачний салат "Новорічний Дракон": шикарне блюдо за 15 хвилин
  • Кращі салати на Новий рік 2024: оригінально, вишукано і смачно
  • Кращі закуски на Новий рік 2024: 5 оригінальних рецептів з фото
Теги за темою
Новий рік Різдво
Джерело матеріала