16 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
16 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

16 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Зачіска та самовпевненість: все найважливіше та найцікавіше про новий день

16 грудня – 350-й день 2023 року, до кінця якого залишається лише 15 днів. Цього дня не відзначають жодних важливих міжнародних свят, тож є сенс готуватися до наступаючих. Тим не менш, сьогодні кудлаті особистості шанують самі себе, а невпевненим у собі людям пропонується помовчати і відзначити особливий День вершин. У православ'ї сьогодні згадують пророка Аггея та блаженну царицю Феофанію.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 16 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

Дянь кудлатих

День кудлатих – неофіційне свято, яке відзначається у всьому світі щорічно 16 грудня. Історія замовчує про те, ким був придуманий і коли започатковано це свято. Проте ця дата залишається чудовим приводом для того, щоб посміхнутися і безтурботно подивитися не життєві негаразди.

Власники скуйовдженого волосся, як правило, дуже неординарні особистості, які успішно реалізують себе у творчості чи мистецтві. При цьому вони сильні духом і мають стійкий характер. Їм властиво бажання поділитися зі світом своїми ідеями та задумами. Тому більш ніж ймовірно, що саме вони і придумали, і організували перше свято.

Тіна Тернер, Алла Пугачова, Джулія Робертс, Леді Гага... Найзнаменитішим ученим, володарем кошлатого, скуйовдженого волосся був геніальний Альберт Ейнштейн. А ще кудлаті – колишні американський президент Дональд Трамп і великий друг України, британський прем'єр Борис Джонсон. Навряд чи, звичайно, свято придумане ними, але судячи з їхньої зовнішності, обидва політики відзначають його щодня.

День підкорення вершин

16 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 2

День підкорення вершин відзначається щороку 16 грудня. Це хороший привід для тих, хто сумнівається у власних силах, почати щось давно відкладене та намітити досягнення мети на цю дату.

Цей день, швидше за все, придумали люди, яким набридло часто чути від друзів чи родичів таку фразу: "Почну це робити завтра". Можливо, спочатку це і було суто альпіністське свято, і відзначали його лише підкорювачі вершин у колі родичів, товаришів та однодумців. Але з роками він проникнув у життя простого обивателя. Адже для когось знову навчитися ходити або позбутися згубної звички – теж своєрідне взяття вершини, планки, подолання труднощів. А скільки ще незавершених проектів та планів, які можна підгадати під це свято.

Якщо ж щось не вийшло, засмучуватися і переживати не варто. Така сама дата настане і наступного року. Головне – це прагнення, завдяки якому можна досягти багато в житті.

Мороз до -10 уночі: погода в Україні на 16 грудня

Що святкують в інших країнах 16 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

Після переходу українського православ'я на новий календар 16 грудня у церквах день пам'яті блаженної цариці Феофанії Візантійської та пророка Аггея.

Феофанія була дружиною візантійського правителя Лева VI Мудрого. Лев та Феофанія були дуже різними. Він бачив радість у земних втіхах, а вона робила все, щоб вести свою душу служінню Господу. Ще до того, як Лев став імператором, подружжя пережило чимало проблем. Батько Лева, повіривши наклеп, ув'язнив свого сина та Феофанію на три роки. Потім у них померла дочка Євдокія, через що Феофанія довгий час сумувала. Тому вона вирушила до монастиря при Влахернській церкві, де довго молилася. Лев на той час знайшов щастя з іншого. Феофанія хотіла розлучитися, але патріарх не давав згоди з їхньої розрив. Шлюб тривав 12 років і скінчився лише після смерті цариці.

Пророк Агей фігурує в Старому Завіті. Він жив у період після повернення ізраїльтян із Вавилонського полону. Саме Аггей пророкував відновлення храму в Єрусалимі. Пророк обіцяв Боже благословення і захист тим, хто буде відданий виконанню цієї священної справи.

Традиції цього дня

16 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 5

Цього дня намагалися уникати сварок та конфліктних ситуацій. Вважалося, що чоловік із дружиною, що посварилися на Аггея, весь рік житимуть у скандалах.

У давнину на Агея уважно стежили за погодою, особливо звертаючи увагу на іній. Якщо він густо приспав гілки дерев та споруди, це віщувало теплі свята. Таке траплялося часто. Агей-пророк сіє іній на поріг, говорили люди цього дня. Якщо вранці сильний мороз, він може протриматися до Водохреща.

Аггею моляться, щоб він допоміг знайти правильний шлях, виробити в людині найкращі якості. А Феофанії моляться про щастя у шлюбі та вирішення сімейних негараздів. Якщо дати в цей день якусь обіцянку, його потрібно виконати за будь-яку ціну. Тоді все погане залишиться у минулому.

Що сьогодні не можна

Особливих заборон на Агея немає, варто лише пам'ятати, що продовжується Різдвяний пост. Втім, низка краєзнавців вважає, що цього дня українці не одягали одяг червоного кольору і намагалися не заглядати у дзеркала, щоб не викликати проблем. І, як ми вже зазначили, подружжю цього дня не можна сваритися.

Не варто також сьогодні прислухатися до порад людини, яка не є вашим кровним родичем.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

16 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

США заблокували резолюцію ООН про припинення вогню в Секторі Гази

Джерело матеріала
loader