Що сталось з "Київстаром": міфи та правда про масштабний збій
Що сталось з "Київстаром": міфи та правда про масштабний збій

Що сталось з "Київстаром": міфи та правда про масштабний збій

"Телеграф" дізнався яка версія є найбільш правдоподібною

Вже котру годину поспіль мобільна мережа Київстар потерпає від масштабного збою. У низки користувачів відсутній не тільки зв'язок, а й домашній інтернет. Місцями не працюють термінали для оплати у супермаркетах. При цьому користувачі Київстару не можуть перейти на іншого оператора, як це було при відключеннях світла, адже характер нинішнього збою не дозволяє це зробити.

"Телеграф" вирішив розібрати найпоширеніші чутки про причини збою, поки фахівці працюють над відновленням сервісу.

Чутка 1. Помилка персоналу під час оновлення

Як розповів в розмові з "Телеграфом" експерт ринку телекомунікацій Роман Хіміч, причиною аварії цілком міг стати звичайний технічний збій.

— Мережа стільникового зв’язку – дуже складна інженерна мережа, має багато компонентів від різних виробників. І час від часу трапляються збої, наприклад, через помилку персоналу, коли надходить програмне оновлення. Тобто намагаються розгорнути його — і стаються помилки. Або ж в самому оновленні можуть бути помилки, і це вже відповідальність постачальника обладнання", — припускає Роман Хіміч.

В мережі також розглядають інші чутки та версії, які базуються на реальних фактах.

Чутка 2. Найбільший мобільний оператор України має зв'язок з РФ

Юридично права власності на "Київстар" належать нідерландській комунікаційній і технологічній компанії VEON. Та разом з тим ця міжнародна група володіє російською телекомунікаційною компанією "Вымпел-коммуникации". Вона ж обслуговує "Спецсвязь" збройних сил РФ.

Окрім того, в мережі активно згадують зв'язки Київстару з уродженцем Львову та вже російським бізнесменом Михайлом Фрідманом. Сьогодні ЗМІ заявляють, що цей олігарх досі є кінцевим бенефіціаром "Київстару".

— Можливо, причиною відключення Київстару є саме цей факт. До того ж Фрідман нещодавно повернувся в Москву. За останній рік він збільшив свої статки, а значить збільшив і відрахування до бюджету РФ, звідки фінансуються вбивства українців, — заявляє у своєму дописі керівник проєктів ГО "Центр громадської адвокатури" Ярослав Хауляк.

Саме тому в Україні неодноразово порушувалося питання про націоналізацію компанії.

Теги за темою
Україна Росія
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader