10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня
10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня

Благодійники та тварини: все найважливіше та найцікавіше про новий день

10 грудня – 344 день 2023 року, до кінця якого залишається всього 21 день. Сьогодні відзначаються одночасно День прав людини та День прав тварин; крім того, на цю дату припадає Нобелівський день, Всесвітній день футболу і це далеко не все. А у православ'ї після переходу України на новий календар 10 грудня шануються святі мученики Міна, Єрмоген та Євграф.

Ми розповімо про найважливіші події в історії, що відбулися цього дня. Читайте у цій статті про свята, обряди та прикмети на 10 грудня, хто зі знаменитостей сьогодні святкує день народження і кого слід привітати з іменинами.

Зміст:

День прав людини

День прав людини був офіційно встановлений на Пленарних зборах Генеральної Асамблеї ООН у грудні 1950 року.

10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 1

Дата 10 грудня була обрана на честь прийняття та проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини (Universal Declaration of Human Rights) – епохального документа, в якому були проголошені невід'ємні права, властиві кожній людині незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, службового чи іншого становища.

День прав тварин 

День було засновано 1998 року – у 50-ті роковини підписання Декларації прав людини. І це не збіг – організації, що його заснували, хотіли наголосити, що ВСІ живі істоти на нашій планеті мають право на життя та захист від страждань.

Всесвітня декларація захисту прав тварин складена саме на підставі Всесвітньої декларації прав людини і має на меті припинення експлуатації та вбивства тварин.

Нобелівський день 

10 грудня в день смерті її засновника, Альфреда Нобеля, проходить церемонія вручення однієї з найпрестижніших міжнародних нагород – Нобелівської премії. Вона присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи та великий внесок у культуру та розвиток суспільства та користується міжнародним визнанням як найпочесніша громадянська відзнака.

Минулого року Нобелівський тиждень Україну відверто розчарував...

Всесвітній день футболу 

Сьогодні міжнародне співтовариство віддає данину цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя. І, звичайно ж, цього дня, на честь свята, проводиться безліч футбольних матчів різного рівня та масштабу.

Всесвітній день запалення свічок

Всесвітній день запалення свічок – це щорічна поминальна церемонія, що проводиться у другу неділю грудня. Вона була створена для підтримки сімей, які сумують за втратою дитини. Ініціативу було запущено в 1997 році "Співчутливими друзями" – групою підтримки, яка допомагає сім'ям, які пережили смерть дитини. Організація була заснована у Великій Британії в 1969 році, з того часу вона розширилася до більш ніж 30 країн світу. Відповідно, у них і проводиться захід.

В Україні поки немає "Співчутливих друзів", проте є зовсім не співчутливий сусід, через якого кількість сімей, що пережили смерть дитини, різко зросла. І українцям ніхто не може заборонити взяти участь у Всесвітньому дні запалення свічок. Тим більше, що зробити це дуже просто: достатньо другої неділі грудня запалити свічки о 19:00 за місцевим часом.

День благодійності в Україні

10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 6

День благодійності в Україні відзначається щороку другої неділі грудня. Засновано його було згідно з указом президента України у грудні 2007 року. Це свято, яке присвячене всім людям, які займаються благодійністю. Статус офіційного свята президент України Віктор Ющенко надав йому на підтримку ініціативи громадських організацій. Основна мета свята – утвердження принципів милосердя та гуманізму, сприяння розвитку благодійної діяльності в країні.

Ханука

З 25-го числа єврейського місяця кислева починається одне з найважливіших для євреїв свят. Це Ханука, яка триває цілих вісім днів. Цього року в Україні Ханука розпочалася з вечора 7 грудня.

10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 7

На відміну від Суккота чи Песаха, згаданих у Торі, Ханука була встановлена мудрецями, тож заборона на роботу на це свято не поширюється. Іноді її називають дитячим святом, тому що дуже багато традицій пов'язані з дітьми. Це звичай давати дітям хануці гелт (гроші; хоча останнім часом їх все частіше замінюють шоколадними монетками), грати в дрейдл або севіон (дзига) і готувати латкес (це українські деруни) та пончики, які так люблять діти.

Сніг та дощ: прогноз погоди на 10 грудня

Що святкують в інших країнах 10 грудня:


День янгола сьогодні

Цього дня вітання з днем янгола приймають:


Яке сьогодні православне церковне свято

Після переходу православ'я України на новий календар 10 грудня у наших церквах шануються святі мученики Міна, Єрмоген та Євграф.

10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 9

Святі мученики Міна, Єрмоген та Євграф постраждали за віру в Христа за жорстокого гонителя християн, римського імператора Максиміна. Святий Міна, відомий як Каллікелад (Красномовний), був посланий імператором з Афін до Олександрії для вирішення конфлікту між християнами та язичниками. Маючи дар красномовства, Міна відкрито проповідував християнську віру і привів до Христа багатьох язичників. Дізнавшись про це, Максимин направив єпарха Єрмогена до Олександрії для суду над святим і наказав очистити місто від християн. Єрмоген, хоч і був язичником, але благочестиво поставився до довготерпіння святого Міни та його чудесного зцілення після тортур, що призвело його до віри в Істинного Бога.

Тоді Максимін сам прибув до Олександрії. Але ні вражаюча стійкість при катуваннях, яким були піддані святі Міна і Єрмоген, ні чудеса, явлені Богом у ті дні в місті, не пом'якшили імператора, але ще більш запекли його. Імператор власноруч порубав святого Євграфа, секретаря святого Міни, а святим мученикам Міне та Єрмогену наказав відрубати голови.

Традиції цього дня

10 грудня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони дня - фото 10

У давнину дівчата 10 грудня завжди збиралися разом, готувалися до зустрічі Нового року, розповідали один одному цікаві історії. Цього дня суто на пробу готували смачні та святкові страви, які згодом прикрасять новорічний стіл, а ще робили прикраси для дому.

Цікаво, що усі перші дні грудня у Київській Русі вважали часом бджолярів. Тому серед наших предків існувала традиція йти до вуликів, оглядати їх та молитися, щоб бджоли легко пережили зиму та дали багато меду наступного року.

Що сьогодні не можна

Якщо 10 грудня стоїть тепла погода, то в жодному разі не варто шити, бо можна зашити тепло, і взимку померзнуть усі озимі, а також на худобу нападе смерть.

Якщо сьогодні лютує вітер, то не рекомендується починати ранок з умивання та розчісування. Не можна 10 грудня рибалити за будь-якої погоди. У цей день риба глибоко ховається, і той, хто її почне турбувати, ризикує розбудити водяника, який розсердиться і може стягнути рибалки на дно.

За прикметою, не можна цього дня пускати в будинок жебраків, оскільки разом з ними можуть прийти в сім'ю хвороби та бідність.

Прикмети


Хто народився цього дня


Історія цього дня

У Казахстані вирішили заборонити російські символи війни

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader