Гривня буде міцнішою за долар, але слабшою за євро. Прогноз курсу валют
Гривня буде міцнішою за долар, але слабшою за євро. Прогноз курсу валют

Гривня буде міцнішою за долар, але слабшою за євро. Прогноз курсу валют

Негативні тенденції гривні та долара нівелюють одна одну

Нацбанк продовжує цілеспрямовано проводити політику "пом'якшення" – після відмови від фіксованого курсу було знято обмеження на продаж валюти населенню з 1 грудня. Як і очікувалося, нововведення особливо на курс не вплинули.

Новий тиждень також обіцяє бути рівним, без стрибків на ринку. Гривні навіть прогнозують деяке зміцнення щодо долара. Однак обидві валюти мають негативні передумови, а своєчасна допомога Україні від США досі залишається під сумнівом.

• "Викрив корупціонера – сядь у тюрму": Железняк пояснив, як працює БЕБ •

Підсумки тижня 4-10 грудня на ринку валют

Минулого тижня валютний ринок України трохи прискорився. Курсова волатильність зросла, але лише через зовнішні події, каже аналітик компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максим Орищак.

Середній курс долара США в банках України збільшився на 0,1% до 37,45 гривні. А середній курс євро – навпаки, впав – на більш помітну величину у 0,3% до 40,60 гривень.

Тенденції листопада-початку грудня збережуться на валютному ринку та протягом 11–17 грудня, вважає начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лісовий. Саме ситуація на безготівковому ринку впливатиме на курсоутворення готівкового ринку.

"За нашими оцінками, регулятор поки не відмовиться від тактики "легкого дотику", тримаючи попит і пропозицію на міжбанку в більш-менш збалансованому стані. Це природно супроводжуватиметься валютними інтервенціями, обсяги яких залежатимуть головним чином від наявного попиту", – розповів Vesti.ua Лєсовий.

• Як вигідно відкрити депозит у банку: 5 головних порад •

Резерви НБУ показали більш стійку динаміку

Продовжуємо стежити за валютною подушкою Нацбанку. Дані щодо міжнародних резервів України за листопад вийшли минулої середи, 6 грудня. Попри розширення негативної тенденції до чотирьох місяців поспіль темпи скорочення резервів країни помітно знизилися, зазначає Максим Орищак. Це, безперечно, позитивний сигнал.

У жовтні зменшення становило 1,8% – з 39,70 млрд доларів до 38,97 млрд дол. А в листопаді – всього 0,5%, до 38,78 млрд дол. Аналітик констатує, що уповільнення стало можливим лише завдяки допомозі міжнародних партнерів України. Поки що її майбутнє у січні у зв'язку з подіями в Сенаті США залишається туманним.

"Валютні інтервенції НБУ за листопад становили 2,45 млрд дол. Для інвесторів не так важливо, як регулятор закриває структурний дефіцит ліквідності, тож листопадові дані щодо міжнародних резервів швидше позитивні для гривні", – каже Vesti.ua Орищак.

Загалом Нацбанк стабільно дотримується обраної для себе ще кілька місяців тому політики. Так було скасовано обмеження на продаж валюти на готівковому ринку з 1 грудня. Разом з фактором "наближення свят" це цілком можливо збільшить пропозицію валютної готівки на 10-15%, що очікувано позначиться на курсових показниках, зауважує Тарас Лєсовий.

"Найголовніше, що поки що тимчасово через свята може скоротитися міжкурсовий розрив до 0,2-0,3 грн. Власне, поступове скорочення різниці між курсами збігається з планами НБУ щодо мінімізації множинності курсів", – каже банкір.

• Мільярди гривень: Україна рахує збитки від польскої блокади кордону •

Суцільний негатив для гривні на внутрішньому ринку

Новий тиждень щільно насичений важливими подіями. На внутрішньому контурі валютного ринку інтерес становлять одразу три події, перераховує аналітик ЦБТ.

У понеділок, 11 листопада, вийдуть дані щодо ВВП України за третій квартал. Очікується, що темпи зростання сповільняться з 19,5% до 11,0% р/р. Це є негативним для гривні.

Далі в середу, 13 грудня, буде опубліковано результати засідання НБУ. Від регулятора чекають зниження процентної ставки з 16,00% до 15,00%, а також сигнали щодо можливості подальшого пом'якшення фінансових умов. Якщо сигнали щодо додаткового зниження ставки будуть, для гривні це стане негативом, вважає Орищак.

"Закривати тиждень будуть дані щодо зовнішньої торгівлі за жовтень. Сальдо торгового балансу України вийде в п'ятницю, 15 грудня. Очікується, що після покращення у серпні та вересні, у жовтні індикатор знову погіршився. Дефіцит торгового балансу в жовтні міг зрости з 2,73 млрд дол. до 2,80 млрд дол. Для гривні це негативно", – констатує Орищак.

Зазначимо, що у листопаді важливе значення на подальше погіршення торговельного балансу України надала ситуація на західному кордоні, де польські перевізники продовжують блокувати рух. Остаточні дані з'являться лише за місяць, але вже зараз їх "тримають у пам'яті".

• Влада пообіцяла підтримувати аграріїв в 2024 році: що сказали •

Події тижня на зовнішніх ринках несуть негатив для долара

Долар чекають на такі ж безрадісні новини. У вівторок, 12 грудня, у США вийдуть дані щодо інфляції за листопад. Завдяки падінню цін на нафту індекс споживчих цін (ІСЦ) у річному вираженні міг знизитися минулого місяця з 3,2% до 3,1%. Це негатив для долара США, каже Максим Орищак.

Наступного дня, 13 грудня, Федеральна резервна система (ФРС) опублікує підсумки останнього у 2023 році засідання.

"З ймовірністю 97,3% облікова ставка залишиться на рівні 5,50%. Інвесторів більше цікавлять дії американського регулятора на засіданні в березні. Імовірно 55,2% він знизить ставку. Якщо очікування підтвердяться сигналами ФРС, для долара США це стане приводом до зниження", – вважає Орищак.

• Скільки буде коштувати долар у грудні: прогноз від банку •

Ситуація на валютному ринку 11-17 грудня

Курсові зміни на безготівковому ринку залишатимуться незначними та очікуваними, впевнений Тарас Лєсовий. Він виділяє основні тенденції:

  1. різниця між курсами купівлі та продажу не перевищить 0,1 грн – і це максимальна розбіжність;
  2. поточні коливання будуть у проміжку 0,1–0,2 грн;
  3. з певними застереженнями варто очікувати, що міжбанківський курсовий коридор залишиться на рівні 36,4-37 грн/дол. та 39-40 грн/євро.

"На готівковому ринку ситуація формуватиметься на основі показників міжбанку з додаванням незначної маржі до вартості валюти до курсових показників", – говорить Лєсовий.

• "Слово пацана": запит на насильство? Секрет хайпу серед підлітків в Україні •

Скільки коштуватимуть долар та євро

За словами Максима Орищака, складається досить цікава картина. Долар США та гривня отримуватимуть негативні новини весь тиждень. Проте негатив української валюти нівелюватиметься інтервенціями НБУ.

"Так що гривня на новому тижні має бути міцнішою за долар США і слабшим за євро. Середній курс американської валюти в банках країни може перебувати в діапазоні 37,20-37,60. Середній курс євро в діапазоні 40,50-40,90", – прогнозує Орищак.

Що ближче до завершення року, то помітнішими можуть бути курсові зміни, зауважує банкір Лєсовий. Проте все ж таки різновекторна динаміка курсових змін, до якої майже звик ринок, збережеться. При цьому всі можливі зміни можна визначити як "незначне хитання", а не зміну трендів.

"Можна припустити, що різниця між курсами купівлі та продажу, а також рівень поточних курсових змін на готівковому ринку не перевищить у середньому 0,3 грн. Водночас поточні зміни будуть у межах 36,8-37,5 грн/дол. та 39-41 грн/євро", – резюмує Лєсовий.

Джерело матеріала
loader