У Харкові проходять масові обшуки в МСЕК: вилучають медичні документи
У Харкові проходять масові обшуки в МСЕК: вилучають медичні документи

У Харкові проходять масові обшуки в МСЕК: вилучають медичні документи

Поліція перевірить документи, які могли використовуватися для ухилення від служби

Сьогодні в Харкові в кількох підрозділах Обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) одночасно відбувається 20 обшуків. Слідчі вилучають медичну документацію, щоб перевірити її достовірність.

Джерело: начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

Детальніше: У поліції розповіли, що помітили тенденцію, що кількість чоловіків, які отримують інвалідність після 24 лютого 2022 року значно зросла. Тому поліція перевірить медичні документи, які чоловіки могли використовувати для ухилення від служби. Загалом буде вилучено близько 1000 медичних справ. У поліції також зазначили, що обшуки відбуваються не тільки в медичних установах, а й за домашніми адресами співробітників підрозділів МСЕК.

"Кількість людей, які отримують інвалідність, після початку повномасштабного вторгнення дійсно зросла. Але маємо інформацію, що не всі справді хворіли, і все ж таки отримали інвалідність. Перевіримо, чи не безпідставно надають групи інвалідності. Ми не паралізуємо роботу. Але перевіряємо, щоб у щілину не влазили недоброчесні люди", — прокоментував обшуки Сергій Болвінов соцмережі Фейсбук.

Він також зазначив, що перевірки стосуватимуться не лише медичних працівників, а й одержувачів груп інвалідності: поліцейські перевірять, чи виїжджала людина за кордон, чи справді інвалід і чи не використовувала ці документи для ухилення від служби.

Якщо доказів про ухилення не буде або людина вже пішла служити, кримінальне провадження закриють. Якщо докази ухилення від призову знайдуть, чоловіки отримають повідомлення про підозру, а далі - суд. За 2023 рік зареєстрували 378 таких проваджень, майже чверть із них уже в суді.

"Так само займаємося і тими справами, де фігурантами є працівники ТЦК, ЛКК та МСЕК. Викриваємо і воєнкомів, і керівників військово-лікарських комісій, які встигли налагодити цілі схеми, і за гроші знімали людей із воєнного обліку", — уточнив Сергій Болвінов та додав, що на сьогодні нікому підозри не оголошували, бо слідчі дії тривають.

Джерело матеріала
loader
loader