Фейсконтроль на порносайтах: в Британії користувачів змусять підтверджувати вік
Фейсконтроль на порносайтах: в Британії користувачів змусять підтверджувати вік

Фейсконтроль на порносайтах: в Британії користувачів змусять підтверджувати вік

В Британії хочуть вберегти дітей від перегляду порно в інтернеті. Там схвалили закон, що вимагає від соцмереж та пошукових систем захистити юних користувачів. Наглядове агентство Ofcom розробило кілька способів перевірки, адже опитування показали, що вперше відвертий контент потрапляє на очі підліткам в середньому у віці 13 років.

Методи перевірки віку

Британське Управління у справах дітей занепокоєне легкістю доступу до онлайн-порнографії. Тож наглядачі надають низку обовʼязкових до виконання рекомендацій. Перевірити особу користувача пропонують за допомогою посвідчення особи, наприклад, паспорту, наявністю вікових обмежень на телефоні, даних кредитки чи цифрових гаманців або шляхом сканування обличчя. Тим, хто має надто молодий вигляд, доведеться скористатися іншими способами підтверждення віку.

На компанії, що не дотримуватимуться вимог, чекатимуть відчутні штрафи. Разом з тим в Ofcom наголошують, що порносайти мають попередити хитрощі, які дозволять юним користувачам обманути систему.

Зараз дивляться

В благодійній організації Sexpression, що проводить семінари про секс і стосунки для школярів, вважають ці заходи позитивним, але не вичерпним рішенням.

– Підліткам можуть допомогти отримати доступ до дорослого контенту старші брати і сестри. Та навіть якщо їм вже виповнилося 18 років, вони все ще у досить юному і вразливому віці, –  розмірковує директор організації Джек Лієпа.

І це не єдині побоювання, що звучать на тлі нововведення.

Занепокоєння щодо шантажу

Дорослі користувачі сайтів з відвертим наповненням бояться, що такі перевірки зазіхатимуть на їхню конфіденційність.

В компанія Aylo, якій належить Pornhub, ідея з перевіркою віку видається гарною, проте звертають увагу на цифри. Наприклад, в штаті Луїзіана після запровадження заходів безпеки трафік Pornhub впав десь на 80%, зауважили в Aylo. Замість цього користувачі звернулися до інших способів доступу до відвертого контенту.

– Вони пішли у темні закутки інтернету, де не вимагають підтверджувати вік, не дотримуються закону, несерйозно ставляться до безпеки користувачів і часто навіть не модерують вміст, – наголосили в компанії.

В Aylo вважають, що перевірка віку має бути інтегрована в пристрій, як от функція батьківського контролю на гаджетах дітей, що просто не пустить їх на дорослі сайти.

За даними дослідника сайту Top10VPN.com Саймона Мільяно, щойно почала діяти вимога підтвердження особи, попит на VPN у Луїзіані зріс більш ніж утричі, а в Юті – на 847%.

На думку Ебігейл Берк з організації Open Rights Group, в інструкціях надто мало уваги відведено безпеці даних.

– Потенційні наслідки витоку є катастрофічними і можуть включати шантаж, шахрайство, псування стосунків і розкриття сексуальних уподобань людей у дуже вразливих обставинах, – зазначила вона.

Технологія перевірки віку в дії

В компанія Yoti, що надає технологію оцінки віку низці сайтів, заявляють, що з правом користувачів на конфіденційність у них все в порядку.

– Процедура займає приблизно одну секунду, особа не розпізнається, і зображення миттєво видаляється, – каже експертка Джулі Доусон.

Вона вважає, що варто зпроваджувати перевірку вже зараз і не чекати 2025 року. Наразі рекомендації стосуються лише порносайтів і застосунків. У 2024 році вони також охоплять соціальні платформи, де більшість підлітків вперше стикається з відвертими фото та відео.

Джерело матеріала
loader
loader