Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова
Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова

Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова

Новорічні ялинки під обстрілами: репортаж з Харкова

Попри те, що війська РФ покинули Харківську область понад рік тому, обласний центр й досі вважається прифронтовим. По місту регулярно "прилітають" російські дрони та ракети. Попри це, тут відновлюється бізнес, студенти частково повертаються до стін університетів, а в метро навіть встановили новорічну ялинку та прикраси.

Кореспондент Vesti.ua поїхав до Харкова, щоб на власні очі побачити, як живе місто за 25 кілометрів від кордону з Росією. 

Переповнені військовими потяги та вокзал

Попри те, що з Києва до Харкова їздять багато потягів, придбати квиток не дуже то й просто. Платформа, куди приїздять потяги на Харків та Дніпро, переповнена військовими. 

Схожа ситуація і з залізничним вокзалом у Харкові. Якщо раніше, приїхавши сюди, ви могли побачити сотні студентів, які приїхали на навчання, то зараз абсолютна більшість "туристів" тут – це військовослужбовці. 

Попри те, що потяг прибуває о шостій ранку, людей на вокзалі достатньо. Біля вокзалу заходимо в легендарне безкоштовне метро. Людей тут зранку не дуже багато, навіть є можливість сісти. Перша наша зупинка – ринок Барабашова. 

"Барік": символ Харкова

Ринок академіка Барабашова, або як місцеві його називають "Барік", став ціллю російського артилерійського удару в липні 2022 року. Тоді внаслідок удару загинуло двоє людей. У мережі відразу з'явилися кадри з того місця. Там, де хоча б раз у житті був кожен харків'янин, залишилася тільки розруха. Ми не могли проїхати повз це місце, тож розповідаємо про те, яка тут ситуація зараз. 

Вийшовши з метро, відразу відкривається вид на величезний ринок. На перший погляд, навіть складно уявити, що тут був артобстріл.

Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова - фото 1

Запитуємо у місцевої продавчині, де ж завдавали удару і вона показує на порожню площі неподалік метро. "Тут раніше стояли павільйони, але їх знесли. Там ще видно як ударили, сліди від пожежі залишилися", – каже продавчиня.  На запитання, чи відновив взагалі ринок свою роботу, вона відповідає: "Люди іноді виходять, продають речі. Але тих масштабів, які були раніше, тут вже нема". 

Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова - фото 2

І дійсно, заходимо в один з павільйонів і бачимо, тут лише двох продавців. Усі інші місця – просто зачинені.

Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова - фото 3

Центр Харкова: символ боротьби 

Наступна зупинка – центр міста. І, певно, найбільш відомою тут є будівля Харківської ОДА. По ній 1 березня 2022 року війська РФ завдали ракетного удару. Тоді, за повідомленням обласної прокуратури, загинула 31 людина. Згодом росіяни вдарили сюди ще раз – ракетою С-300 з території Білгородської області. Будівля ОДА визнана як така, що не підлягає відновленню. 

Сама ОДА зараз більше схожа на в'язницю. Тут немає вікон – на першому поверсі їх забудували цеглою. А на всіх інших – фанерою. До слова, фанерою в центрі перекриті вікна майже в кожній будівлі. А іноді, нею забудовують навіть цілі стіни.

Попри страшну картину, в центрі працюють кав'ярні та ресторани. Раніше ми вже розповідали як у Харкові відновлюється та працює малий бізнес. Бачимо зачинений паб, з вивіски розуміємо, що відкривається він о 13 годині й працює до 22:00. 

Під вивіскою одного з барбершопів бачимо такий напис: "Поміняйте кольори. Поки що прошу!". 

Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова - фото 4

Зайшовши в метро "Університет", бачимо, що попри все, Харків вже почав готуватися до Нового року. Тут встановлюють новорічну ялинку та прикраси. До слова, це вже стало невеликою традицією міста – встановлювати новорічне дерево в метро, де люди можуть відчути дух свята у безпеці. За кілька днів після цього з'явилися фото, на яких станція метро вже прикрашена та готова до святкування.

Символи незламності: містяни, Барік та новорічні ялинки. Репортаж з Харкова - фото 5

Роботи вуличних художників: символ незламності

Гуляючи містом, часто можна побачити на стінах знищених будівель малюнки вуличних художників. Один із найвідоміших тут – це Гамлет. Він розмальовував вулиці в Харкові ще до початку повномасштабної війни. Але коли РФ офіційно розпочала бойові дії, його роботи набули іншого значення. 

На "фанерних" вікнах вірші українських поетів, на знищеній будівлі надпис "Час Чує Нас". На пошкодженому уламками ракет асфальті намальовані квіти й надпис "Ці квіти не забудеш". 

Містяни: символ спокою 

І хоч людей у місті не так багато, як це було до початку повномасштабної війни, вулиці все одно людні, на відміну від березня 2022 року. Тоді тут залишилося лише 300 тисяч людей з 2-х мільйонів, які жили до початку бойових дій. Зараз же місто оживає – харків'яни повертаються, а багато переселенців знайшли тут новий дім. 

"Я тут залишалася увесь час, жила на Північній Салтівці. Обстрілювали нас щодня, але я просто не могла виїхати. Не хотіла полишати рідне місто. Найстрашніше було, коли з вікна бачила російську техніку з "зетками". Вони тут проїжджали кілька разів, але далі їх зупиняли", – розповідає нам харків'янка Валентина Абрамова. 

 

У місті часто можна зустріти молодь, яка приїжджає сюди на навчання. Харків, який раніше мав славу студентського міста, намагається повернути собі цей статус. Частина університетів вже вийшла на очне навчання. 

"Я в Харків приїхала з Краматорська, тож їхати сюди не було страшно. Так, тут часто обстрілюють, але якщо порівнювати з домом, то тут ще безпечно. По Харкову ще не встигла нормально погуляти, бо багато навчання. Тільки раз була в парку. Але місто живе, хоч і не так, як це було до війни", – розповідає першокурсниця Катерина Вовк. 

Джерело матеріала
loader
loader