Болгарія остаточно схвалила передачу Україні 100 БТР
Болгарія остаточно схвалила передачу Україні 100 БТР

Болгарія остаточно схвалила передачу Україні 100 БТР

Депутати Народних зборів (парламенту) Болгарії ухвалили законопроєкт про ратифікацію Угоди між Міністерством внутрішніх справ Болгарії та Міністерством оборони України про безоплатне надання 100 списаних бронетранспортерів, підписаної між Софією та Києвом.

Про 22 листопада про це пише болгарський портал Nova.

Угоду укладено на виконання рішення про додаткове надання Україні військово-технічної підтримки. У рамках угоди українській стороні буде надано бронетанкову техніку з наявним у неї озброєнням, а також запасні частини для її обслуговування, при цьому потреба в них у Міністерства внутрішніх справ Болгарії відпадає.

Зараз дивляться

Дебати про допомогу Україні серед болгарських депутатів

Перед голосуванням відбулися короткі дебати на пленарному засіданні. Депутат Борислав Гуцанов з БСП (Болгарська соціалістична партія) зауважив, що “за 34 роки з понад 110 тис. осіб в армії залишилося близько 20 тис.”, і вказав, що тепер держава хоче віддати 100 БТРів Україні замість того, щоб вони служили потребам армії Болгарії. За його словами, якщо його колеги не хочуть через кілька років почуватися націонал-зрадниками, вони повинні подумати про нашу країну і “зупинитися”.

Депутат Микола Дренчев з партії Відродження прокоментував, що наразі ця техніка необхідна Болгарії.

– Як ця техніка потрібна Україні, так вона потрібна і нам, – вважає він.

Політик Христо Гаджев із ГЕРБ-СДС (Громадяни за європейський розвиток Болгарії та Союз демократичних сил) зазначив, що йдеться про техніку, яка належить Міністерству внутрішніх справ, а не Міністерству оборони, і запевнив, що техніка МО в цій угоді не зачіпається. За його словами, легкі всюдиходи набагато краще підходять для охорони кордону, ніж важкі бронемашини, оскільки за гіршої погоди вони застряють у багнюці.

Джейхан Ібрямов із ДПС (партія Рух за права і свободи) зазначив, що з парламентської трибуни лунали найрізноманітніші заяви, але нічого по суті обговорюваної угоди.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Те, що ми надамо Україні, це обладнання, яке вже не потрібне, – сказав він.

Ібрямов додав, що не можна допускати емоційних заяв і не слід штучно лякати болгарське суспільство.

Своєю чергою, Костадін Костадінов, лідер партії Відродження, заявив, що, “віддавши цю техніку Україні, ми фактично віддамо їй 1 млрд. (болгарських, – Ред.) левів”, і розкритикував те, що ніхто не прокоментував, хто оплачуватиме транспортування БТРів. За його словами, найімовірніше, ці витрати знову візьме на себе Болгарія.

Івайло Мірчев із ПП-ДБ (політпартія Демократична Болгарія) зазначив, що під час дебатів було сказано багато брехні. Він зазначив, що ця техніка, якій уже 40 років, не коштує 1 млрд. левів, і це спекуляція. Мірчев зазначив, що все військове обладнання, яке “ми даруємо і яке не є серйозним з точки зору кількості, оплачується ЄС”.

Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев нагадав, що йдеться про 12,7-мм кулемети, які використовувалися для виконання внутрішніх функцій, а рішення про передачу Україні БТРів належить парламенту.

Джерело матеріала
loader
loader