Сотні злочинців італійської мафії «Ндрангета» опинилися за ґратами
Сотні злочинців італійської мафії «Ндрангета» опинилися за ґратами

Сотні злочинців італійської мафії «Ндрангета» опинилися за ґратами

Сотні злочинців італійської мафії «Ндрангета» опинилися за ґратами

«Ндрангета» вважається одним із найпотужніших мафіозних угрупувань у світі, яке налічує тисячі членів та філій у багатьох країнах.

Італійський суд засудив понад 200 членів злочинного угруповання «Ндрангета» до 2 200 років ув'язнення в результаті найбільшого за останні три десятиліття судового процесу над мафією в країні. Трирічний судовий процес над мафіозі, підприємцями, поліцейськими і політиками включав звинувачення у вбивствах, корупції, наркоторгівлі, відмиванні грошей і шантажі.

Розгляд справи проходив у спеціально збудованому бункері в південноіталійському містечку Ламеція-Терме в регіоні Калабрія. За увесь час близько 900 свідків надали там свідчення, пише CNN.

Загалом 207 мафіозі ув'язнили, а понад 100 людей виправдали. Серед тих, хто опинився за ґратами, 39 жінок.

За інформацією Sky News, «Ндрангета» - єдина мафія, що діє на всіх континентах, окрім Антарктиди, і контролює 80% європейської торгівлі кокаїном, а її річний обіг оцінюється в 64,6 мільярдів доларів.

Серед засуджених:

  • Доменіко Томено на прізвисько «Вовк», який отримав 17 років;
  • Франческо Барб'єрі «Товстун», який отримав 24 роки;
  • Вінченцо Барба, відомий як «Музикант», який був засуджений до 28 років;
  • Ексдепутат від партії «Вперед Італія» Джанкарло Піттеллі, один з найгучніших обвинувачених, отримав 11 років за те, що був посередником мафії;
  • Ватажки двох кланів «Ндрангета» Саверіо Раціонале і Доменіко Бонавота отримали по 30 років.

Видання зазначає, що кілька десятків інформаторів зрадили організацію та її суворий кодекс мовчання, аби надати докази для обвинувачення.

Спецпризначенці та елітні підрозділи поліції «вдарили» по «Ндрангеті» у грудні 2019 року. Тоді близько 3000 офіцерів провели рейди у 12 італійських регіонах, а також здійснили арешти в Німеччині, Швейцарії та Болгарії. На мільйони доларів вилучили майна та готівки, а затримати вдалося близько 300 людей.

Операція отримала назву «Ріначіта-Скотт» на честь спеціального агента США Скотта Сібена, який допоміг італійській поліції виявити зв'язки між колумбійськими картелями і «Ндрангетою».

Головним прокурором, який очолював масштабне розслідування, був Нікола Граттері, котрий організував будівництво зали в бункері для проведення судового процесу. Він є найвідомішим італійським прокурором по боротьбі з мафією і вже 34 роки живе під захистом поліції. На початку слухань він заявив, що його не залякають численні погрози смерті і плани замаху на життя.

ALBERTO PIZZOLI/AFP via Getty Images

Нагадаємо, в Італії затримали ватажка сицилійського мафіозного угрупування «Коза ностра» Маттео Мессіну Денаро, який переховувався від поліції 30 років.

Джерело матеріала
loader
loader