"Наша культура – єдиний спосіб зрозуміти, хто ми": у США відбулися дискусія та виставка за підтримки музею "Голоси мирних" Фонду Ріната Ахметова
"Наша культура – єдиний спосіб зрозуміти, хто ми": у США відбулися дискусія та виставка за підтримки музею "Голоси мирних" Фонду Ріната Ахметова

"Наша культура – єдиний спосіб зрозуміти, хто ми": у США відбулися дискусія та виставка за підтримки музею "Голоси мирних" Фонду Ріната Ахметова

Міжнародний центр "Меридіан" у партнерстві з SCM та Музеєм "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова провели панельну дискусію та відкрили мультимедійну культурну виставку "Партнери на передовій: боротьба України та США за мир, справедливість, глобальну безпеку та культурну стійкість". Захід відбувся 15 листопада 2023 року у Вашингтоні, округ Колумбія, США.

Мета заходу – пролити світло на навмисні зусилля Росії щодо завдання шкоди українській культурі та традиційним базовим цінностям, які поділяють спільноти у всьому світі. Подія стала платформою для визнання важливості альянсу США та України у протистоянні антидемократичним принципам.

"Це форум про те, куди ми йдемо у світі. Мистецтво – це спосіб побачити цей конфлікт так, щоб гостро відчути жертви людей в Україні. Важливо рухатися вперед, а не думати про цей захід, як про один вечір", – поділився Амбасадор Стюарт Холлідей, головний виконавчий директор Міжнародного центру "Меридіан".

Наталя Ємченко – директорка зі зв’язків з громадськістю та комунікацій SCM, членкиня наглядової ради Фонду Ріната Ахметова – підкреслила: "Найкращий і єдиний спосіб зрозуміти, хто ми й звідки ми, – це наша культура... Україна – це держава зі своєю культурою та історією".

Катерина Смаглій, Перший секретар посольства України в США, зазначила, що станом на сьогодні в Україні російськими загарбниками знищено 1709 об’єктів історії та 92 музеї, втрати культурної спадщини вже сягнули 7 мільйонів доларів США.

Серед спікерів була Юлія "Тайра" Паєвська, українська військовослужбовиця, парамедик, волонтерка та посол доброї волі.

"Вони спочатку захопили вчителів, письменників і діячів культури. З бібліотеки вилучили всі українські книжки. Брали все, що було схоже на українську культуру... Українська мова була маркером для ув’язнення. Те, що терплять цивільні, – поза межами добра і зла", – розповіла Юлія, яка пережила російський полон.

Євгеній Малолєтка, фотокореспондент, лауреат Пулітцерівської премії, також долучився до дискусії.

"Ця історія про те, наскільки інформація важлива та має значення. Ми журналісти; ми не виробляємо сталь, але ми виробляємо факти", – сказав Євгеній про свою роботу з документування фронтів війни в Україні.

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова збирає історії мирних мешканців України про війну від першої особи з 2014 року. Його архів містить вже понад 90 тисяч історій. Розкажіть свою на порталі Музею або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.

Джерело матеріала
loader