Через спалах гепатиту А на Вінниччині мешканцям Києва слід посилити особистий контроль за власною інфекційною безпекою.
Як повідомляє прес-служба мерії, про це заявила директор департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург.
Зазначається, що ризик поширення цієї хвороби у столиці насамперед пов'язаний з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями. Через те, що джерелом захворювання є хвора людина, яку виділяє збудник, але Київ перебуває у зоні потенційної небезпеки.
Гінзбург зазначила, що значно знизити ризик зараження гепатитом А можна, виконуючи прості, але ефективні правила:
- Ретельно мити руки перед приготуванням їжі та прийомом їжі, після туалету, повернення з прогулянки, поїздок, перебування у громадському транспорті,
- Серйозно поставитися до миття продуктів, які вживаються сирими,
- Пити кип'ячену або бутильовану воду,
- Ретельно мити посуд.
Людям, у яких виникло нездужання, рекомендують одразу звертатися до лікаря, який зможе встановити діагноз та призначити адекватне лікування.
"Не чекайте "жовте" відображення в дзеркалі, щоб звернутися за медичною допомогою. Втрачений час шкодить не тільки вашому здоров'ю, а й підвищує ризик спалаху хвороби, наражає на небезпеку оточуючих: ваших дітей, родичів, колег і зовсім незнайомих людей", - додала Гінзбург. .
У КМДА нагадують, що інкубаційний період захворювання триває від 7 днів до 1,5 місяців. Як правило, вона починається з симптомів, подібних до ГРВІ:
- Загальна слабкість,
- катаральні прояви,
- головні болі,
- підвищення температури тіла до 375-39 градусів.
Такі прояви зберігаються від 1 до 3 днів. Потім зникає апетит, можуть з'явитися дискомфортні відчуття печінки. Також спостерігається пожовтіння слизових та шкіри.
Нагадаємо, заступник міністра охорони здоров'я, головний санлікар Ігор Кузін назвав можливі джерела зараження гепатитом А у Вінницькій області.