Підвищувати тарифи на залізничні перевезення недоцільно, бізнес уже зазнає збитків, – Петриченко
Підвищувати тарифи на залізничні перевезення недоцільно, бізнес уже зазнає збитків, – Петриченко

Підвищувати тарифи на залізничні перевезення недоцільно, бізнес уже зазнає збитків, – Петриченко

Українські підприємства під час війни переживають кризу та зазнають великих збитків, не отримуючи підтримки від держави. У такій ситуації намір "Укрзалізниці" підвищити тарифи на перевезення недоцільно – натомість компанія має відмовитися від підвищення тарифів у ручному режимі та розробити ринкові механізми їх регулювання.

Про це заявила президент Асоціації "Укрведтранс", до якої входять оператори вантажних залізничних перевезень, Наталія Петриченко.

"У цьому випадку це, звичайно, недоцільно – підвищувати тарифи. Бізнес і так зазнає великих збитків, ці втрати не компенсуються, на жаль, поки що ніким і нічим. У цьому випадку потрібно не підвищувати тарифи, а переглядати збірник тарифів, який давно застарів. Ми розуміємо, що "Укразалізниця" – це суб'єкт господарювання, але все ж таки 100% акцій належать державі", – наголосила Петриченко.

За її словами, багато сумнівів викликає також надмірна закритість, яку демонструє компанія останнім часом, приховуючи фінансові плани та звітності.

"Раніше ми бачили фінансовий план "Укрзалізниці", він публікувався. А зараз ми не бачимо фінансовий план - ні минулого року, ні цього. Більше того: уся інформація "Укрзалізницею" закрита і не надається", - нагадала експерт.

Як відомо, нещодавно з'явилася інформація про намір "Укрзалізниці" збільшити тарифи на перевезення на 20%. Рік тому, у липні, компанія вже підвищувала тарифи на 70% – це призвело до зростання собівартості української продукції та скорочення обсягів виробництва підприємств.

У свою чергу економіст Андрій Новак заявив, що від підвищення тарифу на залізничні перевезення наша держава програє, оскільки втратить тисячі суб'єктів господарювання. Тому тут необхідне втручання уряду, який має приборкати апетити "Укрзалізниці".

Джерело матеріала
loader