Українські ТЕС забезпечені вугіллям на опалювальний сезон, незважаючи на підвищене навантаження, – Рябцев
Українські ТЕС забезпечені вугіллям на опалювальний сезон, незважаючи на підвищене навантаження, – Рябцев

Українські ТЕС забезпечені вугіллям на опалювальний сезон, незважаючи на підвищене навантаження, – Рябцев

Через високі температури впродовж літа теплові електростанції були вимушені використовувати більше вугілля, проте вони все одно забезпечені вугіллям на опалювальний сезон.

Так вважає експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев. 

На його думку, головне не обсяги запасів (вугілля на ТЕС – РЕД.), а наявність контрактів на постачання відповідних ресурсів. Якщо ці контракти підписані, вважає він, то ні про які запаси та накопичення можна і не вести розмов. "Зараз у нас дуже полюбляють називати якісь абсолютні цифри, і потім думають, а чому, наприклад, два місяці тому запасів вугілля енергетичного було на складах 1,5 мільйона тонн, а зараз повідомляється, що 1,3 мільйона тонн. Справа в тім, що вугілля використовується постійно, використовується тепловими електростанціями. І, ще раз наголошую, справа не в обсягах, які там десь зберігаються. Справа в забезпеченні безперервної роботи ТЕС, які є чи не єдиними об'єктами, що забезпечують електричною енергією споживачів в так звані пікові години, тобто, вранці і ввечері", - переконаний Рябцев.

Експерт нагадав, що у зв'язку з високими температурами впродовж літа збільшилися обсяги споживання енергетичного вугілля та природного газу на ТЕС. Але, на його переконання, з огляду на ті обсяги контрактів (на постачання палива – РЕД.), які відомі, якихось суттєвих побоювань щодо нормальної роботи теплової генерації і газопостачання звичайних споживачів немає.Проте Рябцев додав, що єдине виключення – це енергетичне вугілля на складах державної "Центренерго".

Раніше радник прем’єр-міністра України Юрій Бойко повідомив, що через ремонт АЕС теплова генерація понесла додаткове навантаження, тож без залучення імпортного ресурсу досягти запланованих Урядом на 15 жовтня запасів вугілля в 1,8 млн тонн навряд чи можливо.

Минулого тижня в ДТЕК заявили, що законтрактували 210 тисяч тонн імпортного вугілля з Польщі для стабільного проходження опалювального сезону.

Джерело матеріала
loader
loader