Рош га-Шана – єврейський Новий рік, свято переосмислення, покаяння та надії. Євреї живуть за місячно-сонячним календарем, тож мають перехідні дати свят. Цьогоріч Рош га-Шана відзначають з 15 по 17 вересня.
Дослівно "Рош га-Шана" означає "голова року". Юдеї вірять, що Бог створив світ на сьомий місяць, що випадає на вересень-жовтень – з цього періоду і ведуть літочислення. Про традиції та вірування на Рош га-Шана – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.
Історія свята Рош га-Шана
Юдеї вірять, що саме у свято Рош га-Шана Бог визначає долю людини. В цей день згадують старозавітні події – історію перших людей, заборонений плід, порятунок Ісаака під час жертвоприношення.
Після святкування починаються десять днів каяття – в цей період, згідно з віруваннями, Бог може змінити своє рішення щодо долі людини та "посприяти" позитивним змінам в житті.
Традиції святкування
Рош га-Шана – сімейне свято, однак деякі юдеї, наприклад, хасиди, сприймають Новий рік як період паломництва.
Перший день Рош га-Шана завжди припадає на суботу. За традицією, віряни збираються на березі водойм та витрушують з кишень крихти – таким чином вони мов позбуваються від своїх гріхів. Основна суть свята у тому, щоб прислухатися до голосу совісті та щиро розкаятися у недобрих вчинках.
На свято трублять у баранячий ріг – шофар. Символізм дійства полягає у тому, що таким чином "волає" голос людської совісті. Юдеї ходять до синагоги, щоб послухати шофар.
Під час трапези прийнято подавати страви з буряка, моркви, цибулі, меду та яблук. Деякі продукти мають символічне значення. Фініки, наприклад, за повір’ями, "сприятимуть знищенню усіх ворогів та недругів". Гранат, кажуть, примножує заслуги людини перед вищими силами, а горіхи навпаки "притягують гріхи".
На стіл також подають рибу, і обов’язково з головою. Морква, порізана кружальцями, символізує багатство та достаток. Круглий хліб хала випікають у формі вінка, що уособлює циклічність часу.
До приготувань підходять з особливою ретельністю, адже вірять, що певні страви можуть вплинути на те, яким буде весь наступний рік. Тому кислу та гірку їжу не вживають – вона, мовляв, може накликати горе, сльози та біду.
Чому хасиди приїздять в Україну на свято
Традиційно хасиди з усього світу приїздять в місто Умань Черкаської області. Саме там похований Нахман, який був правнуком засновника хасидизму.
За легендами, в останній рік життя Нахман заповів, щоб віряни приїздили на місце його поховання та разом із ним відзначали Новий рік. Нахман помер у 38 років та похований на кладовищі жертв єврейських погромів.
Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.