Чи можна фарбувати пластикові розетки: у чому небезпека
Чи можна фарбувати пластикові розетки: у чому небезпека

Чи можна фарбувати пластикові розетки: у чому небезпека

Часом під час косметичного ремонту кімнати помічаєш, що розетки почали різко контрастувати із новим кольором стін. Можна, звісно, замінити і їх, але це може влетіти в копієчку. В такому разі деякі майстри пропонують пофарбувати пластикову накладку, щоби отримати колір, який більше підходить до оновленого інтер’єру.

Однак, перш ніж вирушити за матеріалами для такого вдосконалення, переконайтесь, що ваша ідея безпечна. Видання House Digest звернулось до експертів з електрики, які пояснили, що може піти не так із перефарбовуванням розеток.

Чому фарбувати електричні розетки небезпечно

Саме по собі покриття розетки фарбою окремої небезпеки не становить. Проблемою може стати фарба, яка в процесі нанесення може затекти всередину. А це призведе до пошкодження електропроводки і ризику пожежі.

Більшість фарб за своїми властивостями проводять електричний струм. Це означає, що недбале фарбування розеток може призвести до короткого замикання дротів.

Також пофарбована розетка може ускладнити підключення пристроїв. Нерівномірно нанесена фарба здатна стати на перешкоді правильному входженню штекера.

Чи можна пофарбувати розетку безпечно?

Якщо ви все ж твердо вирішили змінити колір своїх електроточок фарбуванням, фахівці радять дотримуватись певних заходів безпеки:

  • ніколи не намагайтеся фарбувати кришки, поки вони ще прикручені до стіни – знімайте їх, перш ніж нанести покриття;
  • дочекайтесь, поки фарба повністю висохне, перш ніж встановлювати накладки назад;
  • обирайте фарбу, яка не проводить струм, щоб у розетці не виникало іскріння і не було проблем зі штекерами;
  • всіма силами уникайте потрапляння фарби всередину розетки.

Більш безпечна альтернатива фарбі

Втім, можна знизити ризик і замінити накладки на розетки, придбавши декоративні варіанти. Вони доступні у будівельних магазинах або онлайн.

Щоби замінити накладку візьміть викрутку і викрутіть шурупи, які тримають її на стіні. Зніміть стару накладку, прикладіть нову так, щоби вона збігалась пазами зі стіною, і прикрутіть її до розетки. Таким же чином ви можете замінити кришки, призначені для вимикачів, телевізійних кабелів, USB-портів та інших електроточок.

Накладки на розетки виготовляються з використанням різних матеріалів та оздоблення. Більшість із них пластикові, але можна знайти варіанти з дерева, металу, нержавіючої сталі, кераміки, латуні і навіть бамбука. І так само, як фарба, кришки розеток бувають матовими та глянсовими, а також з іншими унікальними текстурами. Ви точно зможете підібрати собі щось до смаку.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в TelegramViber і Threads, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader