Ностальгія і політичний підтекст: названо переможця Букерівської премії
Ностальгія і політичний підтекст: названо переможця Букерівської премії

Ностальгія і політичний підтекст: названо переможця Букерівської премії

Роман Притулок часу визнали найкращим на Міжнародній Букерівській премії. Це найпрестижніша нагорода в галузі художньої літератури.

Автором книги є болгарець Георгій Господінов – крім всесвітнього визнання він отримав грошову нагороду в розмірі $62 тис. разом з Анжелою Родел, яка переклала роман англійською мовою. Кошти їм вручили на церемонії в Лондоні.

Роман Притулок часу розповідає про психіатра, який заснував у Швейцарії клініку для допомоги людям із хворобою Альцгеймера. У різних кімнатах уміло відтворили атмосферу минулих епох, щоб допомогти пацієнтам зберігати пам’ять. Експеримент вважається успішним, завдяки чому практику переймають в інших країнах.

Голова журі Міжнародної Букерівської премії Лейла Слімані заявила, що Притулок часу – це блискучий роман, у якому є все: від іронії та меланхолії до несамовитих моментів.

Також журі відзначили політичний підтекст, і навіть натяки на диктатуру Путіна в РФ протягом десятків років. Утім, відкритої сатири на сторінках роману не знайти.

Георгій Господінов – перший болгарин, який удостоївся цієї премії. Його роман обійшов п’ять інших книг, які претендували на перемогу.

Нещодавно ведучий Свободи слова на ICTV та марафону Єдині новини . Це Найдовша подорож української письменниці Оксани Забужко – робота глибоко розкриває витоки війни, з якою зіткнулися сучасні українці.

Джерело матеріала
loader