Мирний план Ватикану виявився сюрпризом для уряду Італії
Мирний план Ватикану виявився сюрпризом для уряду Італії

Мирний план Ватикану виявився сюрпризом для уряду Італії

Уряд Італії не знав про мирний план Ватикану, але готовий розглядати питання припинення війни тільки на базі формули миру Володимира Зеленського, заявив в інтерв'ю La Stampa міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

"Чи знали ми про мирний план Ватикану? Чесно кажучи, ні", – сказав він.

Міністр сказав, що папа римський Франциск як лідер церкви прагне до миру і робить все, щоб сторони дійшли згоди. Але позиція Італії незмінна: справедливий мир повинен передбачати відновлення міжнародного права та звільнення Росією окупованих територій.

"Італія готова вислухати будь-яку пропозицію, яка може призвести до припинення конфлікту, але наша позиція – як і Європи та НАТО – чітка: ми підтримуємо десять пунктів мирної пропозиції Зеленського", – сказав міністр.

Він наголосив, що мирні переговори в обхід України неможливі, інакше йтиметься не про мир, а про українську поразку.

13 травня в рамках візиту до Італії та Ватикану Зеленський зустрівся з папою Франциском. Після переговорів він заявив, що "це була розмова, яка справді може вплинути на історію, справді може допомогти зупинити зло агресії".

Водночас в інтерв'ю італійським ЗМІ президент сказав, що хоча Україні не потрібні посередники для переговорів з агресором,  формула мира передбачає залучення до переговорів ті країни, які справді хочуть закінчити війну.

"Ми маємо розробити план дій щодо справедливого миру в Україні. І ось тут ми запрошуємо – я це сказав його святості – і Ватикан як одного з лідерів до цього формату", – сказав Зеленський.

  • 30 квітня папа Франциск сказав, що Ватикан створив миротворчу місію для припинення війни Росії проти України, але ця місія поки що не є публічною.
Джерело матеріала
loader
loader