Швейцарія дозволила постачання зброї Україні. Країна була нейтральною понад 200 років
Швейцарія дозволила постачання зброї Україні. Країна була нейтральною понад 200 років

Швейцарія дозволила постачання зброї Україні. Країна була нейтральною понад 200 років

Швейцарія дозволила постачання озброєнь Україні на рівні парламенту — вона була нейтральною з 1815 року. Про це повідомляє Euronews.

Дві палати парламенту Швейцарії — Національна рада та Міська рада проголосували за внесення поправок до закону про військові матеріали. Це дозволить у майбутньому перекидати військову техніку до України.

Нещодавно країна відмовляла Німеччині у дозволі на постачання боєприпасів для зенітної самохідної установки Gepard.

Закон про військові матеріали раніше забороняв постачання озброєнь до третіх країн.

ДОВІДКА. Нейтралітет Швейцарії є одним із головних принципів зовнішньої політики країни, який проголошує, що вона не має права брати участь у збройних чи політичних конфліктах між іншими державами. Ця політика самонав'язана та призначена для "забезпечення зовнішньої безпеки та підтримання миру". Швейцарія має найстарішу політику військового нейтралітету у світі — вона не брала участі у війнах, відколи її нейтралітет було встановлено Паризьким договором 1815 року.
  • 11 січня 2023 року Мадрид заявив, що Швейцарія накладає вето на деякі види зброї, які Іспанія хотіла б поставити Україні.
  • 24 січня повідомлялося, що Швейцарія нібито вирішила припинити блокувати постачання озброєнь Україні та дозволить європейським країнам передавати Києву зброю швейцарського виробництва.
  • 30 березня 2023 року суд у Швейцарії ухвалив обвинувальний вирок колишнім керівникам цюріхської філії Газпромбанку за недостатні перевірки під час відкриття рахунків для одного з "гаманців Путіна".

Теги за темою
війна
Джерело матеріала
loader
loader