Рада відправила у відставку голову Рахункової палати Валерія Пацкана
Рада відправила у відставку голову Рахункової палати Валерія Пацкана

Рада відправила у відставку голову Рахункової палати Валерія Пацкана

"За" проголосували 250 депутатів. Згідно з рішенням, Пацкан перестає бути і членом Рахункової палати.

Перше голосування провалили

Перший заступник податкового комітету Ради Ярослав Железняк повідомив, що для звільнення Пацкана використали норму статті 12 ЗУ "Про правовий режим воєнного стану", а саме що може бути висловлена недовіра від не менш як однією четвертою народних депутатів. Тобто спочатку зібрали підписи 113 депутатів, які б ініціювали висловлення недовіри.

"За" проголосували 250 депутатів / Олексій Гончаренко

Зауважимо, що депутати звинувачують Пацкана у некомпетентності та провалі реформи РП в частині євроінтеграції.

До слова, його вже намагалися звільнити на початку грудня, однак рішення підтримали лише 215 народних депутатів. Тоді голосування відбулось на підставі заяви про відставку, яку Пацкан написав у листопаді.

Крім того, Железняк анонсував внесення на посаду голови Рахункової Геннадія Пліса. З квітня 2020 по листопад 2023 року він очолював Держаудитслужбу, а до цього рік був заступником Мінфіну.

В грудні 2022 Пліса призначили членом Рахункової палати, що зробило можливим його призначення головою.

Що відомо про Валерія Пацкана

  • Валерій Пацкан розпочав свою політичну діяльність у 2001 році на посаді голови виконавчого комітету Закарпатської обласної організації Політичної партії "Реформи і порядок".
  • 26 жовтня 2014 року на позачергових парламентських виборах його обрали депутатом за списками партії "Блок Петра Порошенка".
  • 15 березня 2018 року обраний та призначений Верховною Радою України Головою Рахункової палати України.
  • У листопаді Пацкан отримав підозру в справі щодо подій 2017 – 2018 років. За даними слідства, у вересні 2017 року Пацкан подав до Апарату Верховної Ради заяву про компенсацію за житло, хоча на той час уже нібито мав у власності квартиру в новобудові в Печерському районі Києва.
  • В результаті за понад шість місяців він незаконно одержав понад 117 тисяч гривень. Сам Пацкан назвав підозру необґрунтованою і що вона може бути пов'язана з запланованим аудитом НАБУ.
Теги за темою
Верховна Рада
Джерело матеріала
loader