S&P знизило рейтинг України в іноземній валюті до CCC
S&P знизило рейтинг України в іноземній валюті до CCC

S&P знизило рейтинг України в іноземній валюті до CCC

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з CCC+ до CCC та означило прогноз щодо них як «негативний».

Агентство пояснило зниження рейтингу офіційною заявою України реконструкцію зовнішнього боргу в іноземній валюті, яка має на меті відновити стійкість державного боргу, в рамках нещодавно узгодженої чотирирічної угоди про розширену кредитну лінію на суму $15,6 млрд з МВФ.

S&P зазначають, що негативний прогноз щодо довгострокового рейтингу в інвалюті відображає ризики для обслуговування комерційного боргу України з огляду на план уряду щодо його реструктуризації.

Водночас прогноз щодо рейтингу в національній валюті стабільний — агентство підтвердило його на рівні «CCC+/C» та «uaBB» за національною шкалою.

«Ми розуміємо, що держборг України, деномінований у гривні, не входить до плану реструктуризації боргу», - зазначило S&P.

Наступний рейтинг України агентство планує опублікувати уже в вересні 2023 року, при цьому не виключає, що вони можуть ще знизитись.

«Ми розуміємо, що параметри та терміни реструктуризації комерційного боргу ще не визначені та залежать від оцінки стійкості державного боргу МВФ, яка, як очікується, буде оновлена на початку 2024 року», – уточнюється у повідомленні.

S&P зазначило, що двосторонній борг становить лише 5% від загального держборгу, тоді як на комерційний зовнішній борг України припадає близько 20% всього держборгу, а на не включені до планів реструктуризації облігації внутрішнього держборгу (як у гривні, так і у валюті) та борг міжнародним фінансовим інститутам припадають відповідно 40% та 35%.

«Якщо реструктуризація комерційного боргу відбудеться в 2024 році, у світлі тривалих проблем з платіжним балансом і фіскальних проблем, ми, ймовірно, визнаємо її проблемною», - додало S&P.

У агентстві також зазначають, що середньострокові макроекономічні перспективи України значною мірою залежать від тривалості та розвитку війни, за базовим припущенням у найближчому майбутньому припинення бойових дій не буде.

Джерело матеріала
loader
loader