Оператор оцінив мікродрони Black Hornet, які використовують ЗСУ
Оператор оцінив мікродрони Black Hornet, які використовують ЗСУ

Оператор оцінив мікродрони Black Hornet, які використовують ЗСУ

Українські військові оцінили надмалі дрони Black Hornet, які надійшли до України в якості військової допомоги. Фото і перші відгуки опублікували на сторінці Центру підготовки операторів БПЛА “Крук”. Раніше Норвегія та Велика Британія об’єднали свої зусилля для придбання норвезьких мікродронів Black Hornet і передали їх Україні. Сучасну техніку вже використовують українські спецпризначенці. Своїми враженнями від використання безпілотника Black Hornet поділився випускник курсів підготовки.

“Що стосується пілотування: оператор може керувати дроном однією рукою. Лівою, чи правою – без різниці! У комплекті дронів є планшет, на який транслюється зображення з камери та телеметрія”, – говорить військовий.

Безпілотник Black Hornet в українських військових. 2022. Фото: “Крук”

Зображення з камери дрона достатньо для ідентифікації людей на невеликій відстані, але оператор наголошує: “порівнювати з якістю картинки DJI немає сенсу, бо ж вагова категорія не та”. 

У комплексі є два варіанти дронів Black Hornet: з двома денними камерами або з одним тепловізором. Дрон, говорять військові, дуже тихий і майже непомітний у роботі.

“Ми пролітали у вітряну погоду за 10 метрів від групи солдат і нас ніхто не помітив. Коптер надзвичайно тихий! На фоні неба його можна помітити з 50 метрів. На фоні посадки/стіни тощо, складно угледіти і з 20”, – наголосив військовий.

Комплект безпілотників Black Hornet в українських військових. Фото: “Крук”

Для зручності транспортування дрони, планшет і пульт мають свої підсумки з системою кріплення MOLLE. Усе – для комфорту військового та якісної роботи. Однак і коштує така сучасна техніка чимало. Комплект із двох дронів, зарядного пристрою та планшета управління може коштувати до декількох десятків тисяч доларів.

Військові роботою з Black Hornet задоволені. Вузькоспеціалізований дрон добре служить для дорозвідки приміщень, посадок і територій, куди прямо зараз буде заходити група військових для виконання поставленої задачі.

Мікродрон Black Hornet. Фото з відкритих джерел

Black Hornet – це розробка норвезької компанії Prox Dynamics. Невеликий дрон вертолітного типу важить всього 18 г і може працювати без підзарядки протягом 25 хв. Маючи діаметр основного гвинта в 120 мм, безпілотник розвиває швидкість понад 20 км/год. Дальність його польоту – близько 2 км. Загальна вага усього комплекту – близько 1,3 кг. Цей БПЛА простий в експлуатації та досить міцний, його важко виявити, тому ця техніка добре підходить для бою в міських умовах. Джерело

Джерело матеріала
loader
loader