Росія відмовилася від повернення до режиму припинення вогню на Донбасі: подробиці від ТКГ
Росія відмовилася від повернення до режиму припинення вогню на Донбасі: подробиці від ТКГ

Росія відмовилася від повернення до режиму припинення вогню на Донбасі: подробиці від ТКГ

Під час засідання ТКГ російська сторона відкинула всі ініціативи української делегації.

Під час позачергового засідання ТКГ у четвер, 9 грудня, Росія відкинула пропозицію України щодо повернення до режиму припинення вогню на Донбасі.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці української делегації для участі у Тристоронній контактній групі.

Зазначається, що українська сторона закликала учасників консультацій виступити із зустрічними заявами про повернення від 00:01 п'ятниці, 10 грудня, до режиму "тиші" на Донбасі, а також про прихильність до заходів з посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року.

Окрім того, Україна запропонувала розширити склад СЦКК не лише підписантами Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, а й уповноваженими представниками країн-учасниць Нормандського формату, за їхньою згодою, як незалежною стороною.

Втім, обидві пропозиції були категорично відкинуті Російською Федерацією. "Україна залишається прихильною до необхідності забезпечення сталого перемир'я і готова продовжити роботу над цим у рамках ТКГ та інших форматів", - наголосили в українській делегації. 

Окрім того, вказали у ТКГ, 7 грудня під час засідання робочих підгруп Тристоронньої контактної групи українська сторона озвучила три ключові ініціативи:

  • Повернення до стійкого перемир'я шляхом забезпечення реалізації заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року;
  • Відкриття КПВВ у Щасті, Золотому, яке з української сторони відкрито ще з листопада 2020 року;
  • Взаємний обмін утримуваними особами, що дозволило б звільнити у найближчому майбутньому близько 60 осіб.

"Ці питання обговорювалися в рамках чергового засідання ТКГ 8 грудня 2021 року. На жаль, усі ініціативи української сторони були відкинуті Російською Федерацією під надуманими приводами", - додали в українській делегації.

День Збройних сил України: Зеленський відвідав передові позиції військових на Донбасі

Джерело матеріала
loader
loader