Відбулися переговори ТКГ щодо Донбасу: результати засідання
Відбулися переговори ТКГ щодо Донбасу: результати засідання

Відбулися переговори ТКГ щодо Донбасу: результати засідання

Відбулися чергові переговори ТКГ по Донбасу / фото facebook.com/alexey.arestovich

Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі розповіла про результати сьогоднішнього засідання.

Про це йдеться у повідомленні Української делегації для участі у ТКГ.

Зазначається, що на сьогоднішньому засіданні українська делегація підтвердила свою готовність прискорити підготовку до проведення наступного етапу одночасного взаємного звільнення утриманих у зв’язку з конфліктом осіб.

Крім того, українська сторона надіслала відповідні ноти до ОБСЄ про грубі порушення режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями та втрати з боку України.

Зазначається, що під час засідання особливе занепокоєння Україна висловила з приводу продовження численних обмежень, зокрема на окупованих територіях, свободи пересування представників СММ ОБСЄ та виведення з ладу або знищення обладнання, технічних засобів моніторингу місії.

"Наша делегація у черговий раз закликала російську сторону виконати відповідні рішення паризького саміту та забезпечити реалізацію комплексу заходів з розмінування раніше визначених дев’ятнадцяти ділянок на лінії розмежування, забезпечивши таким чином безпечний доступ громадян та цивільного персоналу до критичних об’єктів інфраструктури з метою забезпечення їх сталої роботи та відновлення", - йдеться у повідомленні.

Сьогодні сторони також узгодили створення експертної підгрупи з екологічного моніторингу підтоплення шахт вздовж лінії розмежування.

Очікується, що експертну підгрупу очолить міжнародний експерт, та перше засідання підгрупи під його головуванням відбудеться у вересні.

Наразі робоча підгрупа ТКГ з соціальних та економічних питань опрацьовує деталі організації візиту експертів МАГАТЕ для інспекції ядерного матеріалу на двох об’єктах, розташованих в ОРДЛО.

Підкреслюється, що українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх незаконно утримуваних осіб та вживає всіх необхідних для цього заходів.

Підсумовуючи, в українській делегації зазначили, що продовжують зосереджуватися на необхідності скорішого розблокування роботи КПВВ з російського боку, поверненні до повного та всеосяжного режиму припинення вогню, узгодженні плану розмінування з графіком проведення ремонтних робіт на ключових об’єктах критичної інфраструктури поблизу лінії розмежування та створенні безпечних умов для належного функціонування об’єктів, що забезпечують потреби цивільного населення.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Антоніна Доломанжи

Теги за темою
Донбас ТКГ
Джерело матеріала
loader
loader