Два ресторани закрили, а один має вилучити з обігу продукти, які загрожують здоров’ю людей.
Причиною масового отруєння людей у Харкові, де постраждали 90 осіб, стало недотримання санітарно-гігієнічного режиму закладами харчування, які мали спільну кухню. Ймовірним джерелом спалаху – хворий працівник закладу харчування, у якомуїли потерпілі.
Про це повідомила Держпродспоживслужба за результатами перевірки.
"Рішенням головного державного інспектора, головного державного ветеринарного інспектора Харківської області два ресторани тимчасово закриті. Одному з них надіслана вимога про знищення, відкликання та/або вилучення з обігу харчових продуктів що несуть загрозу здоров’ю та життю людини", - сказано в заяві.
Під час перевірки фахівці виявили порушення гігієнічних вимог щодо сировини та готових харчових продуктів, зокрема:
- сумісне зберігання сировини та готових харчових продуктів;
- порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри і, відповідно, їх повірка);
- відсутнє маркування на мішках з сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності до можливого споживання;
- столи та інше технологічне обладнання потребують миття та дезінфекції (одна кухня та холодильні потужності для обох фізичних осіб-підприємців).
Заступниця голови Держпродспоживслужби Анатолій Вовнюк наголосила, що заклади громадського харчування мають чітко дотримуватися всіх санітарно-гігієнічні вимог, які встановлені чинними нормами та законодавством, адже коли йдеться про здоров’я людей, жодних послаблень не може бути.
Нагадаємо, усі потерпілі в Харкові їли переважно суші. Ця страва, ймовірно, і стала причиною отруєння в ресторані.
Як повідомляла ТСН, обидва ресторани тепер не приймають відвідувачів. Зачиненими вони будуть до кінця перевірки. Їхнє керівництво провину визнає. Утім, чим отруїлися люди, не уявляють. За їхніми словами, готують страви лише з якісних продуктів. Керівництво ресторанів обіцяє людям компенсувати гроші, витрачені на лікування.