У КСУ заявили, що Міжнародна комісія юристів в ООН закликала Україну скасувати відсторонення Тупицького
У КСУ заявили, що Міжнародна комісія юристів в ООН закликала Україну скасувати відсторонення Тупицького

У КСУ заявили, що Міжнародна комісія юристів в ООН закликала Україну скасувати відсторонення Тупицького

У Конституційному суді України заявили, що Міжнародна комісія юристів в ООН закликала українську владу скасувати призупинення повноважень голови КСУ Олександра Тупицького.

У відділі комунікацій КСУ та правового моніторингу повідомили, що до них 23 березня надійшов відповідний електронний лист від Комісії.

"До Конституційного Суду України 23 березня надійшов електронний лист від Міжнародної комісії юристів в ООН, яким було поінформовано, що 22 березня 2021 року в Раді Організації Об’єднаних Націй з прав людини Міжнародна комісія юристів (МКЮ) закликала українську владу створити умови, за яких буде гарантовано безпеку адвокатів і незалежність судової системи. З відповідним зверненням до Президента Ради ООН з прав людини пані Нажат Шамім виступив Представник Міжнародної комісії юристів в ООН Массімо Фріґо", - йдеться у повідомленні.

КСУ наводить неофіційний переклад звернення представника Міжнародної комісії юристів в ООН Массімо Фріго адресоване президенту Ради ООН з прав людини Нажат Шамім: "Пані Президенте! В Україні низка адвокатів, включаючи тих, хто захищає права людини в судах і поза ними, зіштовхуються з погрозами, переслідуваннями та іншими посяганнями на їхню безпеку. Адвокати продовжують перебувати у зв’язках зі своїми клієнтами і можуть зіштовхнутися зі шкідливими наслідками через здійснюване ними представництво... МКЮ також стурбована недавніми спробами втручання уряду в незалежність судової влади в Україні. Міжнародна комісія юристів схвалює відкликання президентського законопроєкту, згідно з яким повноваження всіх суддів Конституційного Суду були б припинені. Однак викликає занепокоєння те, що після порушення кримінальної справи проти голови Конституційного Суду, його було відсторонено за рішенням президента України. Це рішення, базоване на сумнівному правовому підґрунті, підриває незалежність судової влади", - йдеться у наведеному КСУ зверненні МКЮ.

Нагадаємо, 29 грудня минулого року Зеленський своїм указом відсторонив від роботи голову КС строком на два місяці. 28 лютого президент України відсторонив Тупицького ще на один місяць. Серед підстав — Тупицький не просто фігурує в одній із кримінальних справ, а й, за даними ДБР, надавав неправдиві свідчення і намагався підкупити свідка.

На допити в Генпрокуратуру голова КС так і не прийшов, а після того як Верховний суд відмовив в оскарженні президентського указу, подався у відпустку в п’ятизірковий готель у ОАЕ. А після цього намагався кілька разів потрапити на робоче місце. Наразі триває досудове слідство стосовно Тупицького. Найближчим часом справу перепадуть до суду.

Автор:
Ірина Загородня
Джерело матеріала
loader
loader