У християн східного обряду починається Великий піст – звичаї та страви на цей період
У християн східного обряду починається Великий піст – звичаї та страви на цей період

У християн східного обряду починається Великий піст – звичаї та страви на цей період

15 березня 2021 року в християн східного обряду  починається Великий піст, який триватиме до 2 травня – Світлого Христового Воскресіння. Про це повідомляє "Укрінформ".
Як відомо у християн східного обряду є чотири пости:
  • Пилиповий (40-денний піст перед Святом Різдва),
  • Великий,
  • Петровий (присвячений святим рівноапостольним Петру і Павлу),
  • Успенський (двотижневий піст у серпні на честь Успіння Пресвятої Богородиці).

Найважливішим і найсуворішим у цій ієрархії є Великий піст, що передує найбільшому християнському святу Великодня.

Під час цього посту, а його ще називають святою Чотиридесятницею, забороняється не лише вживання м’яса і будь-яких м’ясних продуктів, але й молока, яєць, риби. Послаблення буває тільки на великі свята – Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та на Лазареву суботу (тоді дозволяється ікра). Послаблювати піст дозволяється також дітям, вагітним жінкам, хворим. 

Великим він зветься не тільки через те, що триває аж сім тижнів, а й через своє значення в житті кожного православного християнина. Початок Великого посту символізує початок духовної боротьби з гріхами та злими намірами через покаяння, молитви та добрі вчинки.

Вважалося, що на час посту все повинно мати скромний вигляд. Тому раніше українські жінки ховали у скрині яскравий одяг, прикраси, а чоловіки-курці (навіть найзатятіші) клали люльку і тютюн на полицю й не доторкалися до курива впродовж посту. Раніше заборонені були під час святої Чотиридесятниці любощі, веселощі й забави. Вельми популярним було в давнину під час посту давати якусь обітницю й суворо її дотримуватися.

У цей час господиня мала готувати їжу пісну, але поживну: наприклад борщі, капусняки, горохові супи, заправлені олією, а також різні пиріжки, солодкі паляниці з маком і медом. Дехто взагалі відмовлявся вживати в окремі дні будь-яку їжу, навіть воду, а від Чистого четверга і до Великодня голодували три дні поспіль. Але ще важливішим був духовний піст, що мав очистити людину від грішних думок й підготувати до зустрічі Великодня – світлого Христового Воскресіння. 

Джерело матеріала
loader
loader