У КСУ через крісло Тупицького зчинилися чвари між суддями – що відомо
У КСУ через крісло Тупицького зчинилися чвари між суддями – що відомо

У КСУ через крісло Тупицького зчинилися чвари між суддями – що відомо

Заступник голови Конституційного суду Сергій Головатий зайняв місце відстороненого голови суду Олександра Тупицького на засіданні у четвер, 4 березня, – і через це між суддями виникла суперечка. Про це повідомляє "Укрінформ".

Перепалка виникла між Головатим і суддею Олександром Литвиновим під час розгляду справи за поданням уповноваженого Верховної Ради щодо конституційності закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

"Сергій Петрович, у нас що змінилася схема розсадки в залі?", – спитав Литвинов.

"Я залишу це питання без відповіді", – парирував Головатий.

"Займіть тоді своє місце", – продовжував Литвинов, на що Головатий не відповів.

"Сергій Петрович, я прошу зайняти своє місце. У нас не було спеціального пленарного засідання, на якому б вас було призначено головою Конституційного суду України", – наполягав Литвинов, проте Головатий йому не відповів і продовжував вести засідання на місці Тупицького.

На період відсторонення голови КС Тупицького на засіданнях Великої Палати суду головує його заступник Сергій Головатий, проте до 4 березня він це здійснював зі свого місця.

Нагадаємо, голові Конституційного Суду закидають участь в оборудках щодо незаконної приватизації "Зуївського енергомеханічного заводу" на Донеччині. Мовиться про період від 2006-го до 2010 року, коли Тупицький працював районним суддею в Донецьку. На вручення підозри судочинець не з'явився в Офіс генпрокурора, тому документ надіслали поштою. Наприкінці грудня 2020-го президент Володимир Зеленський своїм указом відсторонив голову КСУ від посади строком на два місяці.

Крім того, колишнього очільника Конституційного суду України звинувачують у тому, що той не зазначив у декларації наявність земельної ділянки в Ялті. Екс-суддя отримав її у 2018 році за російським законодавством, про що свідчить запис із "Єдиного державного реєстру нерухомості" Російської Федерації. А от відомості про це в Державному земельному кадастрі України – відсутні.

Ще минулого року НАЗК планувало вручити порушнику протоколи. Однак, будучи чинним головою КСУ, Тупицький проголосував за рішення, яким вважалось неконституційним право НАЗК складати адмінпротоколи. А це свідчить про конфлікт інтересів, вказують у Національному агентстві. Пізніше Верховна Рада відновила це право, тож невдовзі вручені протоколи мають надійти до суду.

Джерело матеріала
loader
loader