6 січня православні християни відзначають Святвечір. Богоявлення – західні християни святкують нарівні з Великоднем. Вечір напередодні Різдва є найдавнішим християнським святом. Воно присвячене народженню Ісуса Христа та подіям, що його супроводжували.Вечір Різдва Христового - одне з найважливіших сімейних свят, коли родина збирається за вечерею. Вважається, що на столі має бути 12 пісних страв, на честь 12 апостолів. Серед них обов'язково мають бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею й капустою, картопля та узвар.У різних регіонах України у звичаях святкування Святвечора були деякі відмінності, але всюди існував обряд, пов'язаний з приготуванням першої куті. Її називали багатою. Щойно на небосхилі з'являлася перша зірка, всією родиною сідали за стіл. Першим, як і годилося, займав місце господар, а за ним інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу і розмовляти тихо. Вважалося, що саме в цей час усі близькі й далекі родичі мають прийти до оселі.Прикмети на 6 січня:Буде сніг – буде врожай на яблука.Якщо 6 січня на небі видно Чумацький шлях, то літо буде теплим.На багату кутю зоряне небо – кури добре будуть нестися і родитиме горох.Місячна ніч – чекайте врожаю на баштан.На свято не можна сідати до столу, поки не зійде перша різдвяна зірка. Не варто одягати чорне та виносити з дому сміття. У Святвечір не можна займатися шиттям і рукоділлям та забороняти колядувати у домі. В Україні не втратила своєї актуальності традиція колядування, коли діти ходять по домівках та співають різдвяні колядки.Найбільш строгий день Різдвяного посту припадає на Святвечір. Цілий день віряни повинні утримуватися від їжі, поки на небі не з'явиться перша зірка. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з маслом і традиційна солодка каша - сочиво.