73 роки разом: королева Єлизавета Друга та принц Філіп відзначають рекордну річницю весілля
73 роки разом: королева Єлизавета Друга та принц Філіп відзначають рекордну річницю весілля

73 роки разом: королева Єлизавета Друга та принц Філіп відзначають рекордну річницю весілля

Поважати і кохати понад усе, хоч і ніколи не показувати почуття на публіці. Королева Великої Британії Єлизавета Друга та Принц Філіп відзначають 73-тю річницю весілля. Це найдовший монархічний союз в історії. Під час карантину подружжя перебуває в ізоляції. Річницю відзначають скромно, у Віндзорському замку святковою вечерею вдвох. Про історію кохання тривалістю у понад 7 десятиріч – знають журналісти "5 каналу".

Він дивиться на неї та тримає за руку так само, як і 73 роки тому. Разом "молодята" розглядають яскраву листівку. Подарунок до річниці створили власнорУч і подарували їхні правнуки – діти герцогів Кембриджських – Шарлотта і Джордж. Цю нову фотографію подружжя на честь свята оприлюднив Букінгемський палац. Для історичного кадру Єлизавета Друга одягла блідо-блакитну сукню та брошку із сапфірами й діамантами. Прикрасу їй подарував чоловік під час медового місяця.

Тисячі людей перед Букінгемським палацом затамували подих, ще 20 мільйонів слухають радіотрансляцію наживо. Весілля принцеси Єлизавети і Філіпа Маунтбеттена у 1947-му стало справжнім святом для підданих королівства. Велика Британія ще не встигла оговтатись після Другої світової війни та переживала кризу. Тоді тканину для весільної сукні майбутня королева купувала за талони. Частину виділив уряд. А пересічні британці навіть жертвували свої кровні, щоби підтримати улюблену принцесу. Два місяці 25 швачок і з десяток вишивальниць працювали над королівською сукнею. Дизайн тримали в секреті: вдень вікна магазину були зачинені, а вночі в ательє чергувала охорона. Під вінець принцеса йшла в атласі, декорованому перлами, вишитими квітами жасмину та білої троянди, а ще – з чотириметровим шлейфом.

Вони познайомилися та закохалися з першого погляду у 1939-му. Тоді принцесі Єлизаветі було 13. А 18-річний Філіп навчався в Британському королівському військово-морському коледжі. 8 років по тому – вже після повернення з Другої світової війни – він завоював головний трофей життя – серце принцеси.

Під час святкових приготувань Букінгемський палац не скупився, хоча в умовах дефіциту дозволити собі розкіш не могли навіть монархи. Найкращі музиканти, декоратори та флористи працювали безплатно. Інгредієнти для весільного торта збирали з усього Королівства. Поцілунку пари британці тоді так і не побачили – як і ніколи по тому. Єлизавета і Філіп завжди були стримані на публіці.

"Головний урок, який ми засвоїли, що повага і взаєморозуміння - одна з найважливіших складових щасливого шлюбу. У непрості часи, миті печалі, розчарування та душевних мук – треба опанувати емоції, бути терплячими і вміти вислухати одне одного", – розповів принц Філіп.

У подружжя четверо дітей і по восьмеро онуків і правнуків. На престол Єлизавета Друга зійшла у 1952-му році – після смерті батька – короля Георга Шостого. Тоді ще ніхто не здогадувався, що вона правитиме найдовше в історії держави. А її шлюб стане найміцнішим за всю історію Королівства. 

Вероніка Орєхова, "5 канал"

Джерело матеріала
loader
loader