/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F561c1f414306234c197c8f301fc297c4.jpg)
Натуральні вина пропонують звільнити від акцизу
Акцизний податок є одним із законодавчих обмежень, що ускладнюють ведення бізнесу малим виробникам виноробної продукції.Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону, опублікованому на сайті Мінекономіки."Використання марки акцизного податку на вітчизняні столові вина, вартість якої у 19 разів перевищує вартість самого податку, щонайменше викликає подив", - сказано у записці.Як зазначається, у країнах ЄС натуральні виноградні вина відносяться до групи харчових продуктів, а не алкогольних напоїв, а відповідно не мають маркування акцизного податку. Йдеться про вина, міцність яких менша за 15% об'ємних одиниць етилового спирту за умови, що спирт має повністю ферментне походження.Окрім акцизів йдеться про зняття обмежень щодо використання у виробництві придбаної сировини, дозвіл розливу продукції міцністю до 8,5% у металеві банки та спрощення системи звітності для малих виробництв.Крім цього, пропонується зняти обмеження щодо надання державної підтримки малим виробництвам виноробної продукції як суб'єктам малого і середнього підприємництва.За минулий тиждень в Україні різко підскочили ціни на цукор, гречку, картоплю. На думку експертів, цукор та картопля незабаром знову подешевшають. А гречка буде надалі рости в ціні. Через поганий врожай цукрового буряку в Україні істотно подорожчав цукор. На тлі дефіциту, багато магазинів миттєво підняли ціни. До того ж ввели обмеження — продають не більше 5 кг цукру в одні руки.

