Філарет напередодні суду у справі Марківа закликав папу Франциска підтримати нацгвардійця
Філарет напередодні суду у справі Марківа закликав папу Франциска підтримати нацгвардійця

Філарет напередодні суду у справі Марківа закликав папу Франциска підтримати нацгвардійця

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет написав відкритого листа на підтримку бійця Національної гвардії України Віталія Марківа, незаконно ув’язненого до 24 років в Італії. Патріарх Фларет також закликав папу Франциска клопотати про незаангажований суд у справі українця, який буде розглядатиапеляцію 29 вересня.

Про це повідомляє пресслужба УПЦ КП.

"Звертаюся до його святості, папи Римського Франциска, міжнародної та правозахисної громадськості, звернути увагу на цю ситуацію та, зі свого боку, клопотатися перед урядом Італії про незаангажований судовий розгляд у справі українця Віталія Марківа", - сказано в листі.

Філарет наголосив, що Віталій Марків є прикладом української незламності, а також зразком справжнього свідомого українця. Патріарх наголосив, що нацгвардієць насправді став жертвою помсти Росії, і висловив сподівання, що апеляційний суд Мілану, отримавши нові доказивід українських адвокатів, визнає непричетність Марківа.

"Сьогодні в стражданнях ви відстоюєте не лише свою честь і гідність, але й усього українського народу, ви є прикладом української незламності. Ви чесно та жертовно захищали Україну на полі бою від російського агресора, а тепер обов’язок кожного нашого співвітчизника стати на ваш захист від несправедливого обвинувачення. Закликаю українців, які нині живуть в Італії, проявити свою громадянську позицію та всіма законними методами домагатися справедливого суду, долучившись до міжнародної акції "Free Markiv", - заявив патріарх Філарет.

Нагадаємо, три роки тому Віталій Марків поїхав в Італію провідати матір, де місцеві поліцейські заарештували українця в аеропорту, звинувативши в причетності до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі. У проросійській тамтешній пресі Марківа одразу називали вбивцею. Італійські прокурори заявляли, що у 2014 році він обстрілював кореспондентів з автомата, а потім скерував у них і мінометний розрахунок.

У липні 2014 року судді італійського міста Павія засудили Віталія Марківа до 24 років тюрми. Нині українця утримують у виправній колонії в Мілані, де відбувають покарання за особливо тяжкі злочини.

Відео Нацполіція оприлюднила докази невинуватості Марківа у вбивстві італійського журналіста

Нові докази невинуватості Віталія Марківа: Нацполіція сьогодні оприлюднила результати нового розслідування, яке свідчить, що український нацгвардієць не має жодного стосунку до загибелі італійського журналіста в травні 2014 року біля Слов'янська. Силовики провели низку експертиз і слідчих експериментів безпосередньо на місці подій. Італійські правоохоронці до слідчих дій в Україні, попри запрошення, поки що не доєднались. Минулого літа Віталія Марківа в Італії засудили до 24 років тюрми, звинувачуючи його в загибелі фотографа Андреа Рокеллі. Сам військовий це цілком заперечує. Апеляцію мали розглянути навесні, але через карантин перенесли на 29 вересня.    

Нацполіція оприлюднила докази невинуватості Марківа у вбивстві італійського журналіста
Джерело матеріала
loader
loader