Силовики проти жінок: скільки затриманих на жіночому марші у Білорусі
Силовики проти жінок: скільки затриманих на жіночому марші у Білорусі

Силовики проти жінок: скільки затриманих на жіночому марші у Білорусі

У Мінську 19 вересня тисячі учасниць зібрались на Марш жінок. Вже близько 17:00 силовики розпочали жорсткі затримання, незважаючи на те, що більшість з тих, кого вони тягнули до автозаків, були жінками та дівчатами.

Більшість затриманих ввечері відпустили

За даними правозахисників з центру "Весна", у списках затриманих – щонайменше 390 осіб. Про це інформує видання TUT.by.

Більшу частину затриманих ввечері 19 вересня таки відпустили додому, перед цим знявши відбитки пальців. Проте, зазначили правозахисники, не менш ніж 18 осіб таки відправили в ізолятор на Окрестіна.

У МВС закликали учасників акцій "не розважатись"

У МВС Білорусі також відзвітувались. У пресслужбі силового відомства зазначили, що в країні за день затримали 430 осіб, з них більшість – у Мінську. 385 осіб – відпустили.

Також, традиційно, за підрахунками правоохоронців, по всій країні на 14 акцій зібрались не більше ніж 5 600 осіб. У МВС Білорусі закликали не брати участі в несанкціонованих мітингах, а також зазначили, що "деякі учасники розважаються на проїзній частині, не задумуючись, які наслідки вони створюють для інших".

Протести в Білорусі:головне

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.
  • Обурені виборці вийшли на мирні демонстрації. Силовики влаштували жорстокий розгін протестів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю та затримували.
  • Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.
  • Попри масові протести та тиск міжнародної спільноти, Лукашенко на поступки не йде.
Теги за темою
Білорусь Протести в Білорусі Ірина Пундор
Джерело матеріала
loader
loader