Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео
Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео

Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео

Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в багато сфер життя, зокрема й духовну. Так, наприклад, багато хасидів-паломників не можуть потрапити в Умань через особливі умови особливого періоду. Ми розповімо вам останні новини про цьогорічне паломництво хасидів.

Коротко про те, яка ситуація в Умані, де розташована могила цадика Нахмана з Бреслава, і на кордоні Білоруссю, розповідає 24 канал.

Ситуація в Умані

До Умані задля паломництва приїхали щонайменше тисяча хасидів. Частина з них прибули в Україну ще до запровадження заборони уряду на в'їзд іноземців.

Понад 500 хасидів вдалися до хитрощів. Вони при в'їзді вказали, що Україну використовують лише для транзиту, що не заборонено урядом. Втім залишилися тут на довше. Загалом влада очікувала до 3 тисяч хасидів.

Для забезпечення правопорядку на вулицях міста Умані працюватимуть понад 560 поліцейських. Вони приїхали сюди з 20 різних областей України.

Сюди увійшли як співробітники превентивної комунікації, так і поліцейські-автоматники. Їхнє ключове завдання – забезпечення правопорядку в місцях скупчення паломників.

В Умань приїхали понад пів тисячі поліцейських: дивіться фото

Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 1 Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 2 Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 3 Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 4 Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 5 Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 6 Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 7 Паломництво хасидів в Умань у 2020 році: яка ситуація зараз – фото й відео - Фото 8

Інциденти за участі хасидів:

  • Ще в серпні один конфлікт спалахнув між місцевими й хасидами на майновому підґрунті. Місцеві стверджували, що внаслідок будівництва синагоги на їхньому будинку пішли тріщини. Уманці почали заявляти про незаконне будівництво.
  • Згодом цей конфлікт набув нових обертів, коли місцеві заблокували проїзд до вигрібної ями синагоги. Як наслідок, до синагоги не могла потрапити асенізаторська машина, яку замовили хасиди.
  • Також хасиди-паломники влаштували погроми через карантинні огорожі біля могили цадика Нахмана. Внаслідок інциденту двох найбільш агресивних паломників депортували в Ізраїль.
  • Ще один скандал трапився навпаки з вини місцевих. Біля входу в одне з кафе розмістили табличку, де повідомили, що хасидів не обслуговують. Поліція відкрила через цей інцидент кримінальну справу.

Хасиди на кордоні Білорусі й України

Понад тисяча паломників застрягли на білорусько-українському кордоні. Вони не покидають спроб потрапити на територію України, аби взяти участь у цьогорічному паломництві.

Для забезпечення правопорядку на кордоні працюють десятки працівників Держприкордонслужби. Представники волонтерських і релігійних організацій підтримують паломників їжею і водою.

Ситуація на кордоні з Білоруссю: дивіться відео

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пояснив, що паломників буквально обдурили. Їх виманили в Білорусь, пообіцявши, що звідти вони зможуть потрапити в Україну.

Ці люди скоїли, на мою думку, правопорушення відносно тих людей, яких фактично обманули й виманили в Білорусь. У нас немає підстав пропускати цих громадян в Україну. Є законодавство, яке забороняє такі дії,
– наголосив Антон Геращенко.

хасиди, кордон з Білоруссю
Ситуація на кордоні з Білоруссю / Фото ДПСУ

Теги за темою
Новини України Білорусь поліція Держприкордонслужба Василь Денисюк Антон Геращенко
Джерело матеріала
loader
loader