Brexit: у ЄС недвозначно нагадали Британії про зобов'язання, виступивши з жорсткою заявою
Brexit: у ЄС недвозначно нагадали Британії про зобов'язання, виступивши з жорсткою заявою

Brexit: у ЄС недвозначно нагадали Британії про зобов'язання, виступивши з жорсткою заявою

Єврокомісія у четвер, 10 вересня, за підсумками надзвичайної зустрічі спільного Комітету ЄС-Британія щодо виконання угоди про Brexit, виступила з жорсткою заявою, в якій зазначається, що спроби Британіїдати угоді нову інтерпретацію підривають довіру між сторонами.

Відповідна заява була оприлюднена на сайті Єврокомісії.

Зустріч відбулася в Лондоні, в ній брали участь віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович і британський міністр Майкл Гоув, що курує переговори по Brexit.

В ході переговорів Шефчович зазначив, що вчасна та повна імплементація угоди про вихід, з якою погодилися прем’єр-міністр Борис Джонсон та його уряд, і яка була ратифікована Палатами парламенту Великої Британії менш ніж рік тому, є правовим зобов’язанням сторін.

"Угода про вихід містить низку механізмів та правових засобів для вирішення проблем із порушенням правових зобов’язань, що містяться в тексті, і Європейський Союз не буде вагатися у їхньому застосуванні", - зауважив Шефчович.

У Єврокомісії також заявили, що не приймають аргумент про те, що метою законопроєкту, який хоче затвердити Лондон, є захист Белфастської угоди. Фактично, Брюссель вважає, що відбувається навпаки.

"Марош Шефчович заявив, що, висунувши цей законопроєкт, Британія серйозно підірвала довіру між ЄС і Британією. Тепер уряд Британії має відновити цю довіру", - відзначили в Брюсселі.

Нагадаємо, що законопроєкт Британії про внутрішній ринок стосується питань так званого протоколу Північної Ірландії - елементу угоди про вихід з ЄС, призначеного запобігти поверненню "жорсткого" кордону між Північною Ірландією та Республікою Ірландія.

31 січня 2020 року Сполучене Королівство офіційно вийшло зі складу ЄС. До кінця поточного року триває перехідний період, під час якого сторони мають урегулювати свої майбутні відносини і насамперед домовитися про торговельну складову.

Як повідомлялося, Джонсон закликав Євросоюз укласти торговельну угоду щодо Brexit до 15 жовтня 2020 року. 

Відео Як противники і прихильники Brexit прощаються із членством Великої Британії в ЄС

Велика Британія проводить свій останній день у складі Євросоюзу. Вже сьогодні вночі відбудеться остаточне розлучення. Усі формальності були узгоджені напередодні із Європарламентом. З якими почуттями перегортають сторінку історії залучені до цього процесу європейські народи - дивіться у сюжеті. Більше читайте тут

Як противники і прихильники Brexit прощаються із членством Великої Британії в ЄС
Джерело матеріала
loader
loader