Лукашенко заявив, що не видав би Україні бойовиків "Вагнера", і розповів, як його син вибачався перед ними
Лукашенко заявив, що не видав би Україні бойовиків "Вагнера", і розповів, як його син вибачався перед ними

Лукашенко заявив, що не видав би Україні бойовиків "Вагнера", і розповів, як його син вибачався перед ними

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що не видав би Україні затриманих у країні бойовиків ПВК "Вагнера".

Про це повідомив головний редактор радіостанції "Говорить Москва" Роман Бабаян, який брав участь в інтерв'ю з Лукашенком у вівторок, 8 вересня.

"Сенс такий: йому надійшла інформація з кордону між Росією і Білоруссю, що на територію Білорусі заїжджає автобус, в якому сидять 33 людини. Причому вона надійшла від водія автобуса, котрий, як він сказав, не співробітник спецслужб, не агент — звичайний білорус. І він проявив пильність. Лукашенко сказав спостерігати за цією людиною", — розповів Бабаян.

Після цього Лукашенко звернувся до представників спецслужб з проханням проконтролювати їхнє переміщення, зазначив Бабаян. Після їхнього затримання з'явилася інформація, що вони повинні були летіти до Стамбула.

"Я тоді викликав до себе керівників спецслужб, і я тоді звернувся і до України, і до Росії з проханням надіслати прокурорів, але вони не приїхали. І тоді я відправив свого сина, який працює радником з безпеки, щоб він вибачився перед цими людьми і запитав, куди вони хочуть виїхати. Вони сказали: "Ми хочемо до Росії". І, власне, вони поїхали", — процитував він слова президента Білорусі.

За словами Бабаяна, Лукашенко зазначив, що Білорусь не видала б цих громадян Україні, "якби влада сусідньої держави зажадала б цього".

Нагадаємо, 14 серпня Білорусь повернула Росії 32 затриманих бойовиків ПВК "Вагнера", яких схопили в Мінську. Ще один затриманий залишився — у нього білоруський паспорт.

  • У ніч на 29 липня в Мінську затримали 32 бойовиків російської приватної військової кампанії "Вагнер", яку називають підконтрольною Кремлю. ПВК нібито мала намір дестабілізувати ситуацію в Білорусі перед президентськими виборами 9 серпня.
  • Росія свою причетність заперечує. Після розмови з Путіним білоруський президент припустив, що в усьому винна якась "третя сторона".
  • Офіс генпрокурора просив передати Україні найманців і направляв запит про видачу 28 осіб. Серед них — 9 українських громадян. Всім було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації. Слідство встановило, що ці особи воювали на Донбасі в складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР". Шевченківський районний суд їм заочно обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Відео "Вагнерівців" повернули до Росії

Бойовиків Вагнера, яким ще кілька днів тому закидали підготовку до терактів у Білорусі, нині спокійно повернули до  Росії. Мінськ віддав Москві 32 бойовиків приватної військової компанії Вагнера. Їх затримали наприкінці липня - напередодні виборів президента. Тоді Лукашенко стверджував, що це саме російські військові, які прибули задля дестабілізації ситуації в країні. Київ просив екстрадувати "вагнерівців" до України, адже третина має український паспорт, а приватна російська армія Вагнера бере участь у війні на Донбасі. Детальніше – у сюжеті.    

"Вагнерівців" повернули до Росії
Джерело матеріала
loader
loader