Екс-радник Білого дому Болтон підтвердив факт тиску Трампа на Україну
Екс-радник Білого дому Болтон підтвердив факт тиску Трампа на Україну

Екс-радник Білого дому Болтон підтвердив факт тиску Трампа на Україну

Колишній радник Білого дому з питань безпеки Джон Болтон підтвердив факт тиску американського президента Дональда Трампа на Україну. Лідер США припинив військову допомогу для отримання компромату на своїх політичних опонентів. Про це повідомляє NYT з посиланням на книгу Болтона "Кімната, де це сталося", дата виходу якої запланована на 23 червня.

За словами екс-радника, оточення Трампа намагалося змусити його відновити військову допомогу Україні, проте президент США хотів отримати матеріали розслідування, яке стосується членів Демократичної партії і його основних конкурентів Хілларі Клінтон і Джо Байдена.

"20 серпня Трамп сказав, що він не підтримує надання чого-небудь (українській стороні - ред.), поки не будуть передані всі матеріали російського розслідування, пов'язані з Клінтон і Байденом", - написав Болтон в своїй книзі.

Також він зазначив, що Конгрес повинен розслідувати імпічмент Трампа не тільки по "українській справі", але і по іншим випадкам, коли лідер Сполучених Штатів намагався використовувати торгові переговори і кримінальні розслідування в особистих політичних інтересах.

Болтон у своїй книзі описав кілька епізодів, коли Трамп висловлював готовність припинити кримінальні розслідування, "щоб надати послуги диктаторам, які симпатизували йому", посилаючись на випадки, пов'язані з великими фірмами в Китаї та Туреччині.

"Ця модель виглядала як перешкода правосуддю, спосіб життя, який ми не могли прийняти", - цитує NYT Болтона.

Колишній радник Білого дому стверджує, що він повідомив про свою турботу генеральному прокурору США Вільяму Баррі.

Нагадаємо, що Трамп перед телефонною розмовою із Зеленським у 2019 році затримав фінансову підтримку України, а протягом розмови кілька разів згадав про необхідність продовжити розслідування щодо української газодобувної компанії Вигіѕма. У цій компанії працював син Джо Байдена, конкурента Трампа на майбутніх американських президентських виборах.

Через скандал навколо розмови лідерів України та США Конгрес 24 вересня розпочав процедуру імпічменту Трампа. Як повідомлялося 19 грудня, Палата представників Конгресу США проголосувала за імпічмент Трампа. Для зняття президента з посади потрібно дві третини голосів сенаторів.

Сенат США 21 січня відхилив вимоги демократів про залучення нових доказів і свідків у ході судового розгляду справи про імпічмент президента Дональда Трампа. Сенатори віддали 53 голоси "за" і 47 "проти" того, щоб заблокувати три пропозиції лідера демократів Сенату Чака Шумеру. Вони стосувалися залучення до судового процесу записів допитів свідків і документів з Білого дому, Державного департаменту та Управління у бюджетному управлінні, які пов'язані з відносинами Трампа і керівництва України.

Теги за темою
Україна Дональд Трамп
Джерело матеріала
loader
loader