У Швеції встановили 30-метрову дерев’яну щоглу для вітрогенератора
У Швеції встановили 30-метрову дерев’яну щоглу для вітрогенератора

У Швеції встановили 30-метрову дерев’яну щоглу для вітрогенератора

На острові Бьорк, що розташований біля міста Гетеборг(Швеція), встановили 30-метрову виготовлену з дерева щоглу для вітрогенератора.

Проект з дослідницькою метою реалізувало шведське підприємство Modvion на замовлення Шведського центру вітроенергетичних технологій Університету Чалмерса, передає modvion.

Вітряні щогли з дерева можуть бути побудовані за значно нижчою ціною, ніж сталеві.

«Дерев’яні щогли знизять собівартість згенерованої вітром електроенергії, - зазначають у компанії.

- Вуглекислий газ, що поглинається деревами під час зростання, зберігається у дерев'яних щоглах, що означає, що вітряні турбіни з самого початку стають кліматично нейтральними».

Легкість деревини і модульність конструкції дозволять будувати більш високі щогли, елементи яких можна транспортувати по дорогах загального користування.

У Швеції встановили 30-метрову дерев’яну щоглу для вітрогенератора - Фото 1.

"Це шлях до наступного покоління вітряних турбін, - говорить Отто Лундман, генеральний директор Modvion AB.

- Ламінована деревина міцніше сталі при тій же вазі, і завдяки модульній конструкції вітряні турбіни можуть бути вище, а завдяки будівництву з дерева ми також знижуємо викиди вуглецю".

У 2022 році на Бьорку планують звести ще 11 дерев'яних щогл у комерційному масштабі.

Наразі Modvion підписала декларації про наміри з Varberg Energi про встановлення щогли висотою 110 метрів і з Rabbalshede Kraft - про 10 щогл висотою не менше 150 метрів.

"Вітроенергетика стане найбільшим джерелом енергії в ЄС вже у 2027 році, - говорить Ола Карлсон, директор шведського центру вітроенергетичних технологій і асистент-професор кафедри відновлюваної енергетики.

- З дерев’яними вітровими щоглами, ми отримуємо ще більш розумне відновлювану електрику, щоб протистояти клімату криза".

Джерело матеріала
loader
loader